Лоша спойка спира Големия адронен колайдер

Лоша спойка на една от 10 000-те връзки е най-вероятната причина за проблема, заради който беше спрян най-големият ускорител на елементарни частици в света само след няколко дена работа, предаде Асошиейтед прес. "Много е вероятно една от свръзките да не е била добра" - каза Лин Еванс, ръководител на проекта в ЦЕРН.

Той уточни, че проблемът е малък: "Това често се случва при електрическите връзки". Най-вероятно се дължи на човешка грешка. Само една дефектна връзка при общ брой 10 000 не е лош резултат, но последиците са големи. Тази грешка спря работата на ускорителя за поне два месеца.

Това означава, че той не може да бъде рестартиран преди пролетта. През зимата съоръженията задължително се изключват заради високата цена на електричеството. Големият адронен колайдер все още е прекалено студен, за да бъде отворен.

Той работи при температура близка до абсолютната нула, при която електричеството е по-ефикасно. Увредената секция ще се затопля постепенно до стайна температура пет седмици.

Чак тогава тя ще бъде поправена. Охлаждането ще отнеме още пет седмици. Големият адронен колайдер беше пуснат тържествено на 10 септември. Проблемът се появи след 9 дена и на 20 септември той беше спрян. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини