Как някои банки взимат бизнеса на клиентите си?

Може ли банка да купи бизнеса на дадено дружество чрез неговите дългове към банката? Има банки, които притежават работещи механизми за това, показа проучване на Investor.bg.

Така например има договори за кредит, според които кредитополучателят се ангажира да реализира определен процент ръст на бизнеса или друг конкретен показател и при неизпълнение на прогнозите, клауза в договора предвижда кредиторът да придобие дял в дружеството, съразмерен на кредита, обяснява тънкостите в сектора кредитен инспектор.

Често като собственик в дружеството влиза не банката, а друго лице, купило кредита на въпросното дружество от банката.

Например, някои от дружествата на Железопътна инфраструктура - холдингово дружество АД са придобити чрез покупка от банка, каза по време на Клуб Investor.bg Орлин Хаджиянков, председател на Надзорния съвет на дружеството. Железопътна инфраструктура - холдингово дружество АД е последното дружество, осъществило първично публично предлагане на акции (IPO) на БФБ-София.

Особено опасно е да имате обвързващ договор за резултатите и влизане в собственост в циклични сектори като агробизнеса, твърди кредитен инспектор за Investor.bg. Възможно е да попаднете на банка, която само дебне да не изпълните прогнозата си и веднага да започне процедура по влизане във владение на дружеството Ви.

Типична клауза в договорите за кредит на фирми е оборотът да минава през банката. Така банката става обслужваща на служителите и в общия случай реализира доходи от такси и комисионни, които допълнително увеличават печалбата й. Ако има клауза 80% от оборота на фирмата да минава през банката кредитор и не я спазите, често неустойката е скок с 2-3% в лихвата по-кредита ви, например от 6% на 9%. Така, избирайки банка с ниска лихва, може да се окаже, че по невнимание ще нарушите договора и ще плащате по-високи от средните пазарни лихви.
Мариян Йорданов
Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини