Класираха най-богатите монарси в света

Тайландският крал Пумипон Адулядет, е най-богатият монарх в света със състояние от 35 милиарда долара, според класацията на американското списание "Форбс", предаде Франс прес.

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора е на 12-о място с по-малко от 1 милиард долара.

Списание "Форбс" публикува в най-новия си брой списък с 15-те най-богати короновани глави - крале, шейхове и принцове, като уточнява, че никой от тях не може да фигурира в годишната класация на милиардерите, която изданието прави, защото тези състояния са наследствени, често се делят между членовете на разрастващи се фамилии и предназначението им е да гарантират устоите на страна или територия.

След краля на Тайланд, който е на 80 години, се нареждат няколко петролни емира: шейх Халифа бен Зайед Ал Нахаян (на 60 години с 23 милиарда долара), който е наследник на емирския трон на Абу Даби, кралят на Саудитска Арабия Абдула (на 84 години с 21 милиарда долара), султанът на Бруней Хадж Хасанал Болкиах (62 години с 20 милиарда долара) и шейхът на Дубай Мохамед бен Рашид Ал Мактум (58 години с 19 милиарда долара).

Най-младият монарх, който е и на последно място в класацията, е кралят на Свазиленд Мсвати III. Той е на 40 години и има състояние от 200 милиона долара.

Двете дами в списъка на най-богатите короновани глави на "Форбс" са кралицата на Великобритания Елизабет Втора, която е на 82 години и със състояние от 650 милиона долара се нарежда на 12-о място, а кралицата на Холандия Беатрикс, която е на 70 години с 300 милиона долара заема 14-о място. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини