Батискаф с милиардер на борда изчезна край потъналия "Титаник"

OceanGate Expeditions потвърди изчезването на своя батискаф, предназначен да доставя туристи до мястото на потъването на пътническия лайнер "Титаник". Според североизточния отдел на бреговата охрана на САЩ на борда на подводницата има петима души, комуникацията с тях е изчезнала приблизително 1 час и 45 минути след потапянето и с тях не е установен контакт повече от ден.

Сред изчезналите членове на екипажа на батискафа е британският милиардер Хамиш Хардинг, който притежава компанията Action Aviation за продажба и експлоатация на самолети.

На борда е Стоктън Ръш, президент и основател на американската компания OceanGate Expeditions, която притежава изгубен в Атлантика. Това съобщи в понеделник, позовавайки се на източници, британският телевизионен канал Sky News. На борда на батискафа е и френският акванавт Пол-Анри Нарзоле.

"Титан" е дълъг 6,4 метра, приблизително с размерите на миниван, и е способен да се спусне на дълбочина 4 км и да осигури въздух на хората в него в продължение на 96 часа.

10-дневно пътуване до останките на Титаник, които се намират на дълбочина 3,8 км, на 600 км от бреговете на канадския Нюфаундленд, струва около $ 250 хил. The Guardian пояснява, че от 2021 г. е регистриран на Бахамите.

Експедициите OceanGate са доведоли около 60 туристи и 15-20 изследователи на мястото на катастрофата. "Започнахме бизнес с идеята за изследователи и богати хора", каза Стоктън Ръш пред The ​​Guardian по-рано тази година. "Възможно ли е да свържем тези хора – тези, които искат да преживеят приключенско пътуване, с изследователи, които се нуждаят от финансиране и подводница?" - обясни ръководителят на основаната през 2009 г. компания.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини