Турция спря хуманитарни помощи от САЩ за Грузия да преминат през Босфора

Турция не е разрешила на кораби от военноморския флот на САЩ, натоварени с хуманитарни помощи за Грузия, да преминат през проливите Босфора и Дарданелите, посочиха официални представители на американската администрация пред вестникарската група "Маклачи", предаде РИА Новости.

Представителите на американската администрация са посочили, че президентът на САЩ Джордж Буш е побързал да нареди на военноморския флот на САЩ да достави хуманитарни помощи за Грузия, без да съгласува това с турското правителство, без чието разрешение американските кораби не могат да преминат през проливите, контролирани от Турция.

Президентът е написал чек на грузинците, без да знае какво има в банката. В такива моменти ние трябва да имаме предвид задълженията си по международни договори, двустранните си отношения с турците, съществуващите ограничения по морските пътища, както и това какви кораби могат да бъдат използвани в случая, каза високопоставен представител на американската администрация.

Източници от администрацията на Буш и от Пентагона изразиха съмнение, че военните кораби на САЩ изобщо ще могат да се присъединят към обявената от американския президент операция по доставянето на хуманитарна помощ за Грузия, тъй като най-подходящите за случая кораби се намират в Средиземно море.

За да стигнат Грузия, ще им е необходимо съгласието на Турция, което ще отнеме няколко седмици.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини