Най-ранни следи от човек в Европа в пещерата "Козарника"

В пещерата "Козарника" край село Орешец, Видинско, българско-френски археологически екип открива най-ранните следи от присъствието на човек в Европа.

Това съобщи за БТА ръководителят на екипа ст. н. с Николай Сираков. Заедно с него вече 15 години всяко лято изследват пещерата ст. н. с. Стефанка Иванова, ст. н. с. Свобода Сиракова и французинът д-р Жан Люк Гуадели.

Българските археолози са от Археологическия институт и музей при БАН. Екипът изучава палеонтологията и геологията на пещерата. С него на терена работят и студенти от Нов български университет.

Разкопките ще продължат до средата на август. Пещерата "Козарника" край гара Орешец отдавна е известна на специалистите, които се натъкват в нея на уникални находки.

"Открити са най-ранни следи от присъствието на човек на европейския континент - отпреди повече от милион и четиристотин хиляди - милион и шестстотин хиляди години", обясни Николай Сираков.

Затова и учените са категорични, че по нашите земи - в пещерата "Козарника", са живели първите хора на континента.

В Европа са познати още десетина подобни обекти, в които са открити следи от праисторическите хора. Но най-ранните следи от човек са открити и безспорно доказани в България- в пещерата "Козарника".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини