Американският ипотечен пазар ще бъде спасен

Сенатът на САЩ, след Палатата на представителите на Конгреса, одобри закон за спасяването на националния ипотечен пазар. В Америка ще се бъде създаден застрахователен фонд с размер 300 милиарда долара.

Американските власти решиха да финансират и големите ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac, които сега са на границата на банкрута, съобщава Reuters. Представители на законодателните органи са на мнение, че само по този начин може да бъде запазена възможността около 400 хиляди домакинства да купуват имот на кредит.

Законопроектът предвижда също дотиране на лихвите за при закупуване на жилище и дотации за щатовете и градовете за придобиване и ремонт на иззети за дългове сгради.

Законът регламентира и създаването на първата национална система за лицензиране на ипотечни брокери и специалисти по банкови кредити.
Джордж Буш първоначално нарече този законопроект твърде натоварващ за бюджета, но след като министърът на финансите му обясни, че това е единственото решение за да бъде спасена ипотечната система, както в Америка, така и в други страни, Буш се отказа да налижи вето. Експертите сметат, че законът ще бъде подписан от президента в най-скоро време и ще влезе в сила.

Ипотечната криза в САЩ започна още през 2006 г. Една от главните причини е нарасналият брой неблагонадежни платци, които не плащат вноските си по жилищните кредити. През пролетта на 2007 г. от Нюйоркската фондова борса се оттегли най-голямата ипотечна компания New Century Financial Corporation. В течение на следващите няколко месеца огромни загуби претърпяха десетки подобни компании. На практика се оказаха засегнати инвестиционните фондове на всички големи финансови компании, които бяха вложили пари в ипотечни облигации - Bear Stearns, Goldman Sachs, BNP Paribas.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини