Българи превземат Гърция

Българи и албанци масово купуват апартаменти в Серес и в курортите западно от Кавала, на остров Тасос, на Халкидическия полуостров и на други места в Гърция, съобщава атинският в. "Елефтеротипия".

Квадратният метър застроена площ бил между 750 и 1000 евро. Представители на местни строителни компании казват, че българи, албанци и други чужденци плащали в брой, докато на местния пазар в момента царял спад в търсенето на имоти заради високите им цени и най-вече заради голямата задлъжнялост на домакинствата към банките в страната.

Няма абсолютно никакви ограничения за българи да закупят имот в Гърция, включително и земя. Купувачите са длъжни да си изберат адвокат, за да им помага и да ги представлява.

Първата стъпка е изборът на нотариус. Всеки договор, свързан с покупка на имот, за да е валиден, трябва да бъде съставен в присъствието на нотариус. Купувачът трябва да получи от продавача нотариалния акт. Това може да стане с помощта на адвокат. Задължение е на адвоката да потърси нотариалния акт в регистрите на ипотеките. Това е необходимо, за да се уверите, че продавачът притежава абсолютно право за разпореждане с имота, няма тежести върху собствеността, всички данъци са платени от продавача, строителството е извършено съгласно всички разрешителни за планиране и строителство.

Преди сключване на договора за покупко-продажба се издава номер в данъчния регистър. Това се прави, ако купувачът няма вече такъв номер, каквито се предполага, че са българите, решили да инвестират в имоти в съседна Гърция. Само с такъв номер, издаван от гръцката служба по приходите, купувачът може да процедира със сделката Преди приключване на сделката се плаща данък за прехвърлянето. Той се внася в местната служба по приходите с помощта на адвокат и представлява 9% от стойността за суми до 15 000 евро плюс 11% за суми над 15 000 евро. В области, където няма отдел противопожарна охрана тези цифри падат съответно до 7% и 9%.

Адвокатският хонорар при покупко-продажба на имот в Гърция зависи от стойността на закупения имот, като достига до 1% от стойността до 44 020 евро плюс 0,5% за стойности над 44 020 евро. Този хонорар се изплаща на адвоката за това, че е представлявал купувача и не включва процедурата по проучването или други правни съвети, давани на купувача. Нотариалната такса е 1,2% от стойността на имота плюс 500 евро за копие от договора.

Финансиране с цел купуване имот в Гърция може да се уреди както от гръцка банка, така и от международна банка с клон в Гърция. Като граждани на страна-членка от ЕС процедурата за българите е доста опростена.

При продажба на имот не се дължи никакъв данък. Най- голям интерес към покупка на недвижимости от българи има към Северна Гърция - Кавала, о-в Тасос и най-вече Халкидики, защото цените на имотите са почти същите, както имотите по нашето Черноморие. Основните предимства на пазара на недвижими имоти са, че крайбрежието там не е презастроено, както нашето.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини