Шамара: Аз съм прост човек и прости хора ме обичат

Мишо Шамара, който вече се подвизава под името Big Sha, се завръща не само под ново име, но и с нов албум. Ето какво сподели той за него, за чалгата и за истинската си любов - рапа.

***

Мишо, как така се съгласи да участваш в промоцията на Миро от "КариZма" и да пееш в едно от парчетата?

Обади ми се PR-ката му, с която сме работили преди време, и ме попита дали искам. Аз се съгласих, защото все пак той е един от най-големите поп изпълнители у нас. После, като се запознахме, се оказа, че е голям пич. Импровизирах на място, изобщо не се бях подготвил, нямаше предварителен текст или нещо такова.

Не се ли притесняваш, че изглежда така, сякаш си търсиш реклама на всяка цена?

Какво лошо има в рекламата, защо да бягам от нея? Ако продаваш картофи, няма ли да искаш да ги рекламираш? Същото е и с музиката. Няма нищо лошо в това да изкарваш пари.

Да де, но нали имаш по-гангстерски имидж?

Масово на Запад попзвезди работят с хип-хоп изпълнители. В САЩ най-популярната музика е рапът. Така че имиджът ми не страда.

Да не стане така обаче, че следващата ти стъпка да е дует с някоя поп-фолк певица, например?

Това никога няма да се случи. Аз съм голям еретик по отношение на чалгата. Скоро имах подобна оферта, но аз не им позволих дори да ми обяснят колко пари ще ми дадат. Директно ги отрязах. Никога няма да пея със селяни, защото чалгата я слушат именно такива хора.

При това не говорим за това къде си роден и дали копаш нивата, а за манталитет и начин на мислене. Това са онези хора, които викат "опса", колят прасета, мятат кючеци, пляскат се по челото.

Най-несексапилното и грозно нещо е млади хора да играят кючеци. Да си видяла в Ню Йорк или Лондон да го правят? Това е все едно да живееш в двадесет и първи век и да ходиш с цървули.

Нали сме на Балканите, казват, че кючеците са в кръвта ни?

Това означава ли, че онези племена в Африка, които преди 30 години са ядели хора, сега ще кажат - дай да продължим традицията и пак да хапваме дечица. Като сме на Балканите да не сме извън Европа? Кючекът е грозно нещо. У нас е толкова масов, защото някои така наречени бизнесмени наложиха тази култура.

Ако по телевизията всеки ден ти показват лайна върху кристален поднос, с целинка и не знам какъв сос, а някаква манекенка ги хапва и казва колко са вкусни - тогава и ти ще започнеш да ги ядеш. Това е положението и с чалгата. И ми омръзна от това оправдание - "ама ние живеем в България".

Аз се приемам като интернационален човек. Като живея в България, това означава ли, че трябва да нося розови джапанки, да коля прасета и играя кючеци? Всичко стига дотам, докъдето са мечтите ти. Светът е малък, хората трябва да мечтаят. А да не се ограничават с кючеците и прасетата. Защото кючекът никога няма да е интернационална музика.

Какво стана с последния ти албум "Хляб и амфети", как върви, продава ли се добре?

От "Вирджиния рекърдс" твърдят, че в сравнение с останалите български албуми върви много добре. Но при нелегалното теглене сега никога няма да имаме продажбите отпреди 4-5 години.

Аз съм наясно, че няма да мога да си избия вложените пари, защото похарчих страшно много за този албум. Затова сега карам "Фиат Пунто" за 2000 лева. Но това е моят лайфстайл. Без пари мога да живея, но не и без рап. Това е любовта ми и затова всичко влагам в музиката.

Как се справяш като татко?

Както се казва, моите говеда са си най-хубави. Много ги обичам, надявам се, че съм и добър татко.

Имаше информация преди време, че си се разделил с жена си и си подхванал някаква авантюра?

Да, но сега пак съм със семейството си и всичко е наред. Какво да правиш - нощен живот, изкушения. Пък и аз съм толкова готин, направо ще се самоизям, хаха.

Преди да издадеш последния си албум заяви категорично, че ще пробиеш на Запад - още ли си на това мнение?

Да. Сигурен съм, имам такова усещане, знам, че мога. Вратите там са отворени за мен и само ме чакат да отида. Сега събирам пари, за да отида есента в САЩ, защото ще запиша песни с Туиста - най-бързият рапър в света. Аз съм в близки отношения с Crucial Conflict, с мениджмънта на Кaниe Уест. Там само талантът не продава, трябва и харизма. Затова ще успея.

В България например има добри рапъри, които обаче са я грозни, я миришат лошо. Както и обратното - красавци, които обаче не могат да рапират. Хубавото е, че вече и в България започнаха да ми се обаждат и да ме канят по участия.

Защо, преди не са ли го правили?

Не, преди сам си търсех ангажименти. Тогава беше срамно да се слуша Мишо Шамара, твърдяха, че съм тъп и прост. Но аз си изчаках момента и сега имат нужда от мен.

А склонен ли си да си наложиш малко автоцензура по отношение на текстовете?

Хип-хопът е реализъм. Текстовете ми отразяват живота около мен, начинът, по който хората говорят, действителността. Аз не съм Иван Вазов. Той е отразявал неговото време, аз своето.

След време обаче ще ме четат толкова, колкото и него. Все пак аз съм продал толкова албуми, колкото книги е продал Вазов. Просто пея в прав текст, близък съм до хората. Аз съм прост човек и прости хора ме обичат.

Не ти липсва самочувствие?

Много ясно. Аз не съм бай шматка. Може да нямам пари и да не съм много оборотен, но имам 13 албума и 60 видеоклипа. Всичко съм платил от джоба си, защото обичам тази музика. В рапа съм Бог, това е моята вода, там съм акула. Виж, в другото не е така.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини