Слави Бинев:Борисов вече е проблем за Европа

Слави Бинев с Мишо Шамара в Брюксел

На съвместна пресконференция в Страсбург Слави Бинев, член на Европейски парламент и председател на ГОРД, колегата му, зам. Председател на групата на социалистките Таня Файон, ангажирана със свободата на словото в Европейски съюз и рап изпълнителя Мишо Шамара предоставиха редица факти свързани с погазването на гражданските права в България от страна на управляващите от ГЕРБ.

Бинев свърза повдигнатите срещу Мишо Шамара обвинения със случая на момичетата от Пуси Раят като спомена, че не „поругаването на знамето на България” е причината за делото на Шамара, а думите, в които се казва, че рапъра не вярва на ГЕРБ. „Националната следствена служба привика Мишо за обяснение след като той се включи в протест срещу управлението, организиран от най-големия радикален опозиционен съюз - ГОРД, чиито лидер съм аз” каза Бинев и допълни, че страхът на Борисов от Европа се е проявил, с мигновеното приключване на досъдебното производство срещу Мишо, веднага след като бе обявена днешната пресконференция. Освен за страх от Европа, това бе и ясен знак, че прокуратурата не е независима, а действа под натиска на управляващите.

Бинев поясни, че протеста на ГОРД е бил най-големият от 15 години насам и е събрал в центъра на София над 10 000 човека, недоволни от управлението на Борисов. „Медиите отразиха пестеливо събитието, а европейските и световни агенции – никак. Въпреки ангажимента си като държавна медия, която по закон трябва да отразява всяка гражданска проява, дори Българската Национална Телевизия предпочете вместо протеста да отрази митинги в Гърция и Португалия. По този случай СЕМ обаче не се самосезира, както в случай с Мишо”. Евродепутатът добави, че това се е случило само 3 дни след посещението на г-жа Нели Крус, при което самата тя призна, че в България липсва прозрачност за собствеността на медиите и има сериозни проблеми със свободата на словото и въобще със свободите. ”Готови сме посочим граждани, които са заплашвани за да се разграничат от ГОРД и  от мен, които срещу Европейски имунитет са готови да свидетелстват” добави още Бинев.

С тези думи се съгласи и Мишо Шамара, който подчерта, че вече се страхува за живота си, както и за сигурността на своето семейство. Думите, неизгодни на властта са криминални в България, обяви той и подчерта, че изказванията му не са с „политическа цел, а за защита на личната му свобода”. Мишо поясни, че делото срещу него всъщност е заведено за думи, които реално не той казва в песента, а другите изпълнители са привикани като свидетели. „Очевидно не това, а появата ми на протеста на ГОРД бе причината още в първия работен ден да ме повикат в прокуратурата” каза още Шамара. В България министър-председател означава и президент, и прокурор, и полиция““, посочи Мишо Шамара

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини