Имотите вече не са голяма далавера

Възвращаемостта от инвестиции в имоти в световен мащаб, изразена в местната валута, е намаляла до 11,5% през 2007 година спрямо върха от 14,7%, достигнат в през 2006-а, сочи индекса за глобалния пазар на недвижими имоти на компанията за анализи Invetsment Property Databank (IPD).
Според IPD спадът в общата възвращаемост, изразен в местните валути, показва забавяне или продължителен спад в петте най-големи пазара по капиталови обеми на търговията - САЩ, Великобритания, Япония и Франция и Германия, като единствено Германия е отбелязала подобрение в сравнение с резултатите от 2006 г. въпреки продължаващото понижаване на стойността на имотите.

Предвид обезценяването на щатския долар и на паунда от IPD отчитат, че когато възвращаемостта е била изразена чрез някоя от тези две валути, тя е била по-висока. От друга страна, възвращаемостта, калкулирана в йена и евро, е била по-ниска, тъй като двете валути са поскъпнали от началото на годината.

В границите на Европа страни като Норвегия, Франция, Швеция, Испания и Португалия са надминали средната възвращаемост от 11,5%, изчислена на базата на местните валути, като реализират средна възвращаемост от съответно 18,3%, 17,8%, 14,9%, 12,9% и 12,4%.

Повечето европейски пазари изглежда са в процес на спад, като това е най-видно в Обединеното Кралство, което показва драматично навлизане в рецесия на пазара на имоти, съчетано с цялостно забавяне на икономиката и повишение на инфлацията, като възвращаемостта от британските имоти е достигнала средно 3.4%.

Най-силната възвращаемост е отчетена в Южна Африка - 27.7%, както и на местните пазари и в страните с излаз на Тихия океан като Корея, Нова Зеландия, Австралия, Канада и САЩ.
Световният индекс изследва ситуацията на 22 най-развити пазара за недвижими имоти в света
Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини