Престижно ли е твоето хоби?

Голфъри и сърфисти смениха ловните дружинки от времето на Тато

Сърфинг
В сезона на летните отпуски една от най-сладките мечти е да сме на плажа и да се запишем на курсове по сърф. Или да бръмнем с някой мощен джет от Слънчев бряг до близкия Несебър. Сърфът за щастие може да се практикува и у нас и вече си е спечелил не един и двама почитатели. Део, музикантът Дими от "Сленг", фигуристката Албена Денкова, общинският съветник Владимир Каролев, тютюневият бос Христо Лачев, ексминистърът Пламен Петров, топмоделът Венета Харизанова са само част от феновете му. Световни звезди обаче като Парис Хилтън, Камерън Диас, Матю Макконахи и Юън Макгрегър предпочитат да шпорят вълните около Хавайските острови. За начинаещите е задължително да вземат няколко урока, преди да се отдадат на новото си хоби. Идеални за целта са спортен клуб "Воден дух" или центърът за морски спортове "Сироко" до Бургас. Най-често такива се предлагат и във всеки елитен черноморски хотелски комплекс. Хубави бази за сърф има и в къмпингите "Градина", "Златна рибка","Каваците" и Черноморец.

Топките
Тенисът и футболът също са сред предпочитаните от известните нашенци занимания, при това упражняването им не е от най-скъпите. Голямото преимущество на тениса е, че може да се играе на открито и закрито, така че въпросът за маниаците е решен целогодишно. Най-запалени по аристократичната игра са столичният кмет Бойко Борисов, медийният брокер Мартин Захариев, спортният корифей Крум Савов, журналистът Асен Григоров, бизнесменът Николай Гигов, политикът Милен Велчев.

За сваляне на напрежението с приятелски футболни мачове пък редовно се събират звезди като Ники Кънчев, известни политици като Стефан Софиянски и, разбира се, отново Генерала Борисов. Манекенки като Юлия Юревич и Гергана Гунчева също често хващат ракетата.
Някои наши известни мъжкари предпочитат да свалят напрежението със стрелба и лов.

Патроните
Стрелбата, също като тениса, може да се упражнява и на открито, и на закрито. А и всички знаем, че да го даваш малко повече мъж, никога не е излишно. За да се превърнеш в градски каубой, ти трябва, естествено, пистолет. Набавянето на добро оръжие ще ти глътне няколко хилядарки, ако не можеш да си наемеш такова на предпочетеното от теб стрелбище. Христо Стоичков, Боби Михайлов, музикантът Максим Ешкенази са само малка част от ВИП-овете, които се разтоварват по този начин. Футболната легенда Стоичков е известен и като един от най-върлите ловджии в България. А и в крайна сметка, авджийството е перфектният начин за създаване на добри и полезни контакти. Къде другаде, ако не на лов, можеш да срещнеш не само вълк, елен или мечка, но и Иван Гарелов, Николай Гигов или Слави Трифонов? Да не говорим пък за славните трофеи, с които можеш да се прибереш вкъщи и да се хвалиш на приятелите си? Баровци като Гигов си позволяват и скъпи сафарита в Африка.
Видни фенове на лова са също царят на бохемите Иван Славков и Ути Бъчваров. Всички те са сякаш водени от крилатата фраза на Пенчо Кубадински: Ако работата и жената ти пречат на лова, просто ги зарежи.

Голф
За разлика от "по-старомодно" настроените модерните богаташи са се отдали на най-новата си страст - голфа. Те не спират да повтарят, че България обещава да се превърне в топдестинация от класата на Испания в този спорт, а стикът им е по-скъп и от телефоните, които притежават. Най-върлите фенове на аристократичната игра са рекламният бос Красимир Гергов, шефът на фондовата борса Виктор Папазов, футболната легенда Христо Стоичков, петролният бос Валентин Златев, баскетболната легенда Атанас Голомеев.

Колекциите
Все повече нашенци използват парите си, за да ги инвестират в произведения на изкуството. Боян Радев (който често ползва и реставратор за платната, които купува), Игор Марковски, Иван Костов, Силва Зурлева, самият Светлин Русев, проф. Атанас Божков, Йордан Соколов, художникът оформител на НДК Иван Радев са известни с впечатляващите си колекции от произведения. Нормално картина от наш автор може да се намери между 500 и 20 000 лева. Но има и произведения, чиито цени циркулират около 60 000-70 000 лв. Шестцифрените суми като цяло за български автори са изключение. Нерядко ВИП-овете, като Магърдич и Кремена Халваджиян и семейство Барбукови, пазаруват антики и в чужбина.
Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини