Учени откриха в Индонезия маймуни-рибари

Зоолози откриха, че дългоопашатите макаци (Macaca fascicularis) в източната част на индонезийския о-в Борнео (Калимантан) имат навика да ловят риба.

Досега учените не разполагаха с научно обосновани доказателства, че този вид маймуни умее да си набавя храна по подобен начин.

Откритията на учените от природозащитната организация The Nature Conservancy, по време на работата им в резервата "Източен Калимантан", са публикувани в последния брой на специализираното издание International Journal of Primatology, като кратки извадки от тях са представени на сайта на организацията.

Според един от авторите на изследването, Ерик Мейяард (Erik Meijaard) рибарските умения на макаците са доказателство за високия им адаптивен потенциал.

"В дивата природа видът води ежедневна борба за съществуването си, поради което се е приучил да се справя с трудностите при намирането на храна", посочва естественикът.

Първите сведения, че дългоопашатите макаци могат да ловят риба в бързите планински води, се появили още през 1998 г., когато животните били видени да правят това на съседния о-в Суматра.

Вторият описан случай на маймунски риболов в Индонезия бил регистриран през 2006 г., но тогава учените оценили поведението на макаците като нетипично и предизвикано единствено от изключително остър глад.

Зоолозите уточняват, че навиците на дългоопашатите маймуни да ловят риба и ракообразни предстои да бъдат подложени на допълнителни изследвания, които да установят произхода и екологическото им значение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини