Над 3 млрд. евро ще получим от ЕС за земеделие

В областните дирекции на Фонд "Земеделие" започва приемът на проекти за създаване на стопанства на млади фермери.

През идващата седмица влиза в действие Оперативната програма на Европейския съюз за развитие на селските райони. По нея българското земеделие може да получи общо 3 милиарда 240 милиона евро до 2013 година.

От четвъртък в областните дирекции на Фонд "Земеделие" ще се приемат проекти за създаване на стопанства на млади фермери. Овощарството обаче няма да може да се възползва през тази година от финансиране по европейската програма.

До преди 20 години кюстендилските черешови градини са били близо 30 хиляди декара, сега са наполовина. Но общината продължава да е производител на една трета от черешите в България. Това ни разказа директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов. Днешното състояние на градините според него обещава добра реколта.

По същото време миналата година обаче температури под минус 5 градуса убиха голяма част от реколтата, затова и съветът е стопаните да застраховат градините.

Създаването на декар черешова градина струва към 1000 лева, още 250 са годишните разходи. Тази година производителите няма как да се възползват от субсидиите по оперативна програма Развитие на селските райони, заради това, че тя стартира след средата на април. От 800 до 1200 килограма плод се чакат от декар, а прогнозата е, че цените на черешите тази година ще са като миналата - да тръгват от 40 стотинки изкупна цена по пунктовете и около лев на пазара.
Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини