Кунева подхваща банките за кредитите

Всяка промяна по условията на кредита трябва да бъде обяснявана на клиентите, изтъкна еврокомисарят Меглена Кунева.
"Повишаването на лихвените проценти на ипотечните кредити у нас е икономическо решение, което българските банки са намерили за удачно, за да намалят търсенето на кредитите. Надявам се, че това решение е било взето по обективни причини и необходимост. Една такава мярка обаче трябва да бъде много внимателно анализирана и добре обсъдена с потребителите". Това каза за Агенция "Фокус" еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева.
При следващото си идване в България тя ще се срещне с представителите на банките, за да се запознае с обстоятелства около поскъпването на лихвените проценти на ипотечните кредити. "Последният път, когато се срещах с тях, те не споделиха това свое намерение за увеличаване на лихвите по ипотечните кредити", каза Кунева.
"Повече от нормална практика е, когато има увеличение на лихвите по каквито и да е кредити, да има представители на потребителите и да се проведе един много сериозен разговор. Банките са активен участник в този процес, но е важно и как ще се отрази това на потребителите - това рано или късно ще даде отговор на въпроса как поскъпването ще се отрази на работата на банките", посочи Меглена Кунева.
"Кредитите и даването на кредити е въздухът на банките, те трябва да извършват тази дейност, за да могат да се развиват. Това, което не ми харесва в България, е, че липсва диалог с потребителите и обяснение защо точно това се е наложило, да се обясни какво следва при промяна на тези, които са взели при едни условия заеми, как могат да се посъветват кое от тук нататък е най-удачно за тях. Оказва се, че отношенията банка- потребител са оставени на личното решение на един или друг потребител", каза еврокомисарят.
В европейските страни всички са напълно наясно, че за да може банките да имат добри потребители, половината от усилията за това трябва да направят те самите, допълни тя. Според нея в България трябва да има специален отдел или служител към всяка банка, който всеки ден трябва да следи за оплаквания от страна на клиентите, да работи с новите клиенти индивидуално и една година след това да се прави оценка дали клиентът е доволен от услугите на банката и дали не трябва да се промени нещо, за да е по-доволен. Това в нашите банки не става и рано или късно ще се изправим пред този проблем, а това не води до нищо добро", смята Кунева.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини