Турция е четвърти икономически партньор на България

Извиних се на министър-председателя Ердоган за поведението на депутати от партия Атака, защото не смятам нито за добър политически тон, нито за добра политическа и човешка култура да се ползваш със защитата на своя депутатски имунитет, за да правиш циркове, в това число и в Министерския съвет.

Това каза премиерът Сергей Станишев на пресконференция късно снощи заедно с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който е на официално посещение у нас. В отговор на въпрос на турски журналист Станишев отбеляза, че националистически партии има във всички страни.

Смятам себе си за патриот на България, но смятам, че национализмът и отрицанието на другия никога не са градивни, заяви той. По думите му любовта към своето отечество не може да се основава на омраза към никой друг. Той посочи, че с премиера Ердоган и делегацията нямат проблем да обсъдят който и да е от сложните въпроси на двустранните отношения, в това число и историческото наследство.

Откритите въпроси се поставят сериозно и се търси тяхното решение, допълни Станишев. Имали сме сложна история, най-важно е двата народа да имат по-добро бъдеще, да живеят по-заможни, по-свободно и това е политиката на двете правителства, каза той.

На проведените разговори са обсъждани редица въпроси, стана ясно на пресконференцията. Станишев припомни, че за последните пет години стокообменът между България и Турция се е увеличил 4 пъти и е достигнал 4 млрд. долара.

Според Реджеп Ердоган амбицията на двете страни е в кратки срокове той да достигне 10 млрд. долара. Трябва да дадем нова динамика на решаването на редица въпроси, каза Сергей Станишев и посочи като пример споразумението за "Горна Арда", което по думите му би помогнало за решаването на други теми в рамките на двустранните отношения.

Станишев е предложил на Ердоган да възобновят работата на експертните групи по пакета имуществени, социални и хуманитарни въпроси, който е бил замразен през 1998 г. Премиерът е благодарил на турския си колега за личния му ангажимент по въпроса за българската болница "Евлоги Георгиев" в Истанбул. "Набуко", язовир "Тунджа" и използването на водите на река Резовска също са били сред обсъжданите теми.

Турският премиер припомнил, че България винаги е подкрепяла Турция по пътя й към членство в ЕС. Тази подкрепа ще гарантира и занапред тесните връзки между двете държави, допълнил Ердоган.

Интензивните икономически връзки бяха основен акцент в официалните разговори между двамата министър-председатели, посочват от правителствената информационна служба. Турция е четвърти икономически партньор на България. Двамата премиери определят проведените разговори като много конструктивни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини