И Румен Петков бил в разработка, София помирява Израел и Палестина

Скандалът в МВР или ефектът на снежната топка

"Стандарт":

Подарен GSM издънил Иванов


Арестуваният зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов е ползвал чужда SIM карта за GSM, за която е имало надлежно издадено разрешително да бъде подслушвана. Тя е на човек, разработван от МВР, и затова са използвани специални разузнавателни средства, научи "Стандарт" от източници в МВР. Най-вероятно този човек е дал картата на антимафиот №2, без да знае, че е "закачена". Така в един момент започва да бъде подслушван новият й "собственик" Иван Иванов, за когото обаче няма специално назначена разработка. Специалисти твърдят, че това е законно, защото за съответния мобилен номер има издадени нужните разрешителни. С едно разрешително е абсолютно невъзможно да бъдат слушани няколко номера, дори те да принадлежат на един човек.
Докато ченгетата слушат разговорите, провеждани от прихванатия по-рано номер, в един момент става ясно, че говори не разработваното лице, а зам.-началникът на ГДБОП. Запознати твърдят, че стар навик на мутрите е да подаряват телефон с предплатена SIM карта на хора, с които трябва да водят конфеденциални разговори. Обикновено всеки от тях има поне 10 карти, с които да бъдат оборудвани "сътрудниците" им. Разрешителните за СРС се издават за определен срок - обикновено 60 дни. Ако след изтичане на този срок оперативният работник успее да убеди съдията, че има резултат от подслушването, той може да бъде удължен с още 120 дни.
Чуждата карта, която е ползвал Иванов, е имала разрешително за 60 дни и затова е била слушана, след като му е била "подарена". Антимафиотът вероятно е бил абсолютно сигурен, че му е дадена "чиста" карта и затова е разговарял спокойно.

"Монитор":

Каре политици на слушалка с бандитите

Трима политици и един висш държавен служител са били засечени да си споделят с лица, предмет на разработки на различни служби на МВР, стана ясно от изслушването на бившия директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Политиците са организационният секретар на ВС на БСП и настоящ депутат Димитър Дъбов, министърът на вътрешните работи Румен Петков с прякор "Запалката", депутатът от НДСВ и бивш министър на финансите Милен Велчев.
Някои информирали събеседниците си за важни решения, насочени срещу тях. Според лидера на ДСБ Иван Костов от изслушването на Ваньо Танов станало ясно, че престъпниците били предупреждавани за предстоящи акции или пък разследващите сами прекратявали проверките по нечие искане.

"Труд":

И Румен Петков бил в разработка

При една от схемите на разработка в НСБОП (името на ГДБОП до лятото на 2006 г.)се е появил и обект, на който е сложен псевдоним "Запалката". Става дума за самия министър на вътрешните работи Румен Петков". Това съобщи вчера лидерът на ДСБ Иван Костов, след като изслуша изказването на бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов пред парламентарната комисия "Куйович". Според Костов "Запалката" е предупреждавал бизнесмени, че срещу тях се готвят мероприятия от службите. Имало и политици, които са саботирали МВР. Единият бил членът на ИБ на БСП Димитър Дъбов. Другото име, което Костов чул, било "Велчев", но не разбрал за кого става въпрос.

"Сега":

Румен Петков помирявал групировки в името на ЕС

Вътрешният министър Румен Петков се е срещал с разследвани от МВР групировки заради членството на България в ЕС. Това става ясно от второто писмо, пратено от ДАНС в парламента. В него се уточнява, че случката е от декември 2006 г. Тогава в МВР постъпил сигнал от НСС за предстояща ескалация на напрежението между две групировки, което можело да застраши сигурността на страната и предстоящото членство в ЕС. Затова било преценено, че Румен Петков ще е най-авторитетната личност за усмиряването на враждуващите групи.

София - поредният нов посредник в преговорите за мирния процес

"Труд":

Израелци и палестинци ще преговарят у нас?

България може много да допринесе за мирния процес, като стане домакин на кръгове от преговорите между Израел и Палестинската автономна власт.
Това заяви вчера палестинският президент Махмуд Абас на обща пресконференция в Рамала с държавния ни глава Георги Първанов. Абас допълни, че като авторитетен член на Евросъюза страната ни може да помогне за постигането на мир в рамките само на няколко месеца.
"Надяваме се да постигнем договореност още тази година. Много пречки са издигнати по пътя ни, но се надяваме да ги премахнем, защото усилията на всички са устремени за постигането на траен мир в Близкия изток", каза палестинският лидер.
От своя страна Първанов обеща, че лично ще лобира за още по-активна позиция на ЕС в тази решаваща за преговорите година. Българският президент допълни, че друга плоскост, върху която може да се работи за по-бързото постигане на израелско-палестински мирен договор, е и съвместен бизнесфорум, в който да участват израелски, палестински и български предприемачи. "Домакин на този форум отново ще е България", каза Първанов. И допълни: "Защото когато бизнесът види реализиран своя интерес, когато в процеса се привлекат неправителствени организации, когато гражданите почувстват, че живеят в сигурност и имат перспектива, тогава и на политиците ще им бъде по-лесно."

"24 часа":

Предлагат София за преговори с Израел

Организацията за освобождение на Палестина (ООП) гледа на българската столица като на подходящо място за провеждане на преговори с Израел.
Това стана ясно вчера след среща на палестинския президент Махмуд Абас с българския му колега Георги Първанов в Рамала. България би могла да ни помогне страшно много с това в София да се проведе някой от следващите кръгове от близкоизточните мирни преговори, заяви президентът Махмуд Абас на въпрос на "24 часа".

"Монитор":

София помирява Израел и Палестина


София да стане домакин на някои от кръговете на преговорите по Близкоизточния мирен въпрос между израелци и палестинци.
Това предложи президентът на Палестинската автономна власт Махмуд Абас по време на посещението на българския държавен глава Георги Първанов в Рамала.
Двамата се договориха в София да се състои и тристранен икономически форум с участието на български, палестински и израелски бизнесмени. Георги Първанов изрази мнение, че икономическият компонент е много важен за постигането на сигурност и траен мир в Близкия Изток. Той конкретизира, че страната ни и Палестинската автономия могат да си сътрудничат в области като строителството и туризма.
"България е член на Европейския съюз и аз лично бих работил за една още по-активна позиция на Евросъюза в тази решаваща за преговорите по близкоизточния въпрос година", каза Първанов.
Махмуд Абас пък изрази надежда, че статутът на Палестинската автономия ще бъде уреден до края на тази година. „Налице са много пречки, но се надяваме, че ще ги премахнем", допълни той. Според Георги Първанов трайният мир в Близкия Изток изисква силното лидерство и от двете страни. Той смята, че крайните екстремистки прояви, от които страда единствено мирното население, трябва да се респектират.
България ще зачита трудовия стаж на българите, които работят в Израел. Спогодба за това беше подписана в Йерусалим в първите дни посещение на президента Георги Първанов. Документът предвижда еднакво третиране на българските и израелските граждани в социалната област. Спогодбата ще засегне близо 12 хиляди българи, които работят в Израел. До момента държавата не признаваше трудовия им стаж при формирането на пенсиите.

Ще насърчи ли новият Семеен кодекс младите хора да сключват брак?

"Стандарт":

Сватба за минута

Влюбените двойки вече могат да сключват брак за една минута. Това реши правителството, като прие новия Семеен кодекс. С промените отпада изискването да се подава заявление месец преди датата на сключването на брак в ритуалната дата. В момента младите трябва да чакат поне 30 дни, за да се закълнат във вечна вярност. С новия Семеен кодекс обаче те ще могат да се врекат във всеки един момент, и то за броени минути. Така ще стимулираме сключването на брак, обясни правосъдният министър Миглена Тачева. Новият семеен кодекс влиза в сила от 1 януари 2009г. Той не е променян от 40 години.

"Монитор":

Женим се бързо като в Лас Вегас

Българите вече ще могат да се женят бързо като в Лас Вегас. Всяка двойка, която пожелае да сключи брак, може да си хване свидетели от улицата и да отиде в гражданското. Това предвиждат промените в Семейния кодекс, който българските министри приеха на редовното си заседание вчера.
"Досега двойките трябваше да подават заявление и да чакат поне 1 месец за ред в гражданското. С промените в Семейния кодекс влюбените могат да се оженят веднага, щом решат", обясни правосъдният министър Миглена Тачева по време на специална пресконференция вчера.
Всяка българска двойка, която реши да се ожени, ще може да подпише брачен договор. Той ще урежда единствено и само подялба на имущество, но не и взаимоотношения с трети лица.
Влюбените, които искат да живеят заедно без брак, пък ще могат да регистрират това при кмета на съответната община. Така съвместното съжителство ще има правно значение при определяне на бащинство и подялба на имущество.

"Труд":

Венчават ни и без брак

Църквата вече няма да e длъжна да иска свидетелство за граждански брак, за да извърши венчавка. Това изискване отпада в новия Семеен кодекс, приет от кабинета вчера.
Църковният брак обаче няма да се признава от държавата за равен с гражданския, пише в проекта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини