Осъдиха внук за престъпление на дядо му преди 100 г

Съветът на селските старейшини на север в Индия след продължителен съдебен процес глобиха местен жител за клевета, разпространена от неговия дядо преди...100 години.

Калу, жител на разположеното на 50 км от индийската столица селце Каили, в началото на ХХ век обвинил тъста си в съпружеска измяна. С разглеждането на обстоятелствата по делото се заел " панчаят" - съветът на селските старейшини.

Докато делото се точело, Калу умрял от старост. Окончателната присъда била произнесена едва миналата седмица след 40 часово съвещание на старейшините. Те признали, че покойникът е оклеветил тъста си, а за отговорен посочили неговия внук Наушаду.

Отначало мислели да накажат Наушаду, като го накарат да потопи ръце в съд с кипящо масло. После, обаче, заменили това изтезание с глоба в размер на 12 рупии, което се равнява на около 30 цента.

Панчаятите в индийските села са авторитетен орган, натоварен с редица административни пълномощия и традиционно следят за спазването на нравствените норми. Те издават и строги наказания на нарушителите на традициите. Районните власти и полицията предпочитат да не се месят в техните работи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини