За парите и щастието в проценти

Парите могат да купят щастие - дотолкова, доколкото са похарчени за други хора или пък за социални каузи. Това е заключение от научно изследване, публикувано днес в списание Science и цитирано от AFP. Елизабет Дан, психолог в университета на Британска Колумбия, обяснява че са открити научните основи на мъдростта „да даваш е по-добре, отколкото да получаваш".

Учените са провели три експеримента с цел да измерят колко щастливи са хората след като са похарчили пари за себе си или за про-сиоциални цели като например да купят на някого храна или да похарчат пари с благотворителна цел.

„Открихме, че хората, които заявиха, че харчат повече пари за другите, са и по-щастливи", казва Дан, водещият автор на статията в съавторство с двама студенти от Харвард.

Според Дан, предишни изследвания също са установявали корелация между щастие и благотворителност, но тяхното ново изследване настоява, че про-социалното дарение е действителната причина на щастието.
„Доказахме тази идея, която се въртеше във въздуха от известно време", казала е психологът за AFP.

Първият експеримент просто проучва изказванията на 630 американци относно това как те се чувстват в скала от едно до пет - след като или са похарчили пари за себе си, или са ги давали на другите. Тези, които са ги дали, са посочили, че са по-щастливи.

Вторият експеримент измерва промяната в щастието на работници в компании, след като те са изхарчили годишния си бонус от печалбата в размер между 3000 и 8000 долара.

Тези, които са изхарчили по-голяма част от бонусите си за про-социални цели са били по-щастливи, твърди Дан. В интервала да не изхарчиш никаква част от бонуса си за про-социални цели до даване на една трета на другите, се забелязва 20% увеличение на щастието.

Това, което касае щастието, е не толкова размерът на бонуса, а това как той е изхарчен: „посланието не е хората да търсят високоплатена работа, за да печелят колкото се може повече и след това да го харчат за другите".

Третият експеримент е по-забавен. На студенти от Ванкувър са им дадени 5 долара или 20 долара и им е заръчано да изхарчат парите в същия ден. На половината е наредено да изхарчат парите за себе си, другата половина трябвало да ги даде за другите. В края на деня студентите, които са изхарчили парите за другите, докладвали, че са по-щастливи.

„Огромният брой изследвания в това поле проучваха взаимовръзката между това колко пари хората изкарват и колко щастливи са те", пояснява Дан. „За разлика от това, ние погледнахме как хората използват това, което имат".

Следващата цел на Дан е да проучи дали посвещаването на време за доброволни каузи има същия ефект като харченето на пари.
Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини