Земеделците отново на опашка за евросубсидии

От 4 март до 15 май в областните разплащателни агенции на ДФ „Земеделие" се приемат Общите заявления за плащания на площ за кампания 2008. След този срок върху субсидията ще бъдат налагани санкции в размер на 1% за всеки просрочен работен ден. Крайният срок за подаване на заявление със санкции е 9 юни. Заявления подадени след тази дата няма да получат субсидия за 2008г. Бюджетът за тази година по схемата възлиза на 240 млн. евро.



Няколко са регламентите, които оказват начините за предоставяне на субсидиите. Съгласно регламент 1782/2003 бенефициенти по схемите за директни плащания са всички земеделски стопани, които извършват земеделска дейност и техните стопанства са разположени на територията на Република България. Основно изискване е всеки земеделски стопанин да бъде регистриран, с което се гарантира неговата идентификация.


Регистрацията се извършва в интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), която е изградена в ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция.Извършват се плащания само за земеделски земи включващи обработваеми площи, трайни насаждения, постоянно затревени площи и семейни градини, които се поддържат в добро земеделско и екологично състояние. Изискванията за тази поддръжка са различни за всяка страна и отразяват особеностите на местното земеделие. За България тези условия са определени със Заповед № РД 09-293 на Министъра на земеделието и продоволствието от 04.05.2007 г. Според разпоредбите на регламента земеделските стопани всяка година декларират размера и местоположението на площите от своите стопанства. Това означава, че в процеса на подаване на Общото заявление за плащане на площ е необходимо те да посочат основанието за ползване. Не е необходимо да се прилагат документите удостоверяващи правото на ползване, но всеки земеделски стопанин е длъжен да ги съхранява в продължение на пет години и да ги предоставя на служебните органи при поискване.
Източник: dfz.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини