Главоболието може да се причини и от лекарствата срещу него

Учени откриха, че главата може да ни боли и заради лекарствата срещу главоболие, пише сайтът здраве.bg.

Този на пръв поглед парадокс бе наречен абузусно главоболие (т.е. болка, която се появява в резултат на неправилно използване на медикамент срещу нея). Навикът по всеки повод да се приемат лекарства всъщност превръща хората, които всеки ден приемат аналгетици, в лекарствени наркомани.

Обратният ефект на лечението с лекарства първоначално е бил заподозрян при тези болни, които са се оплаквали от постоянно главоболие. Специалистите определят зависимостта от аналгетиците като една от болестите на съвременното общество, в което съществуват огромен брой аналгетични препарати, постоянно рекламирани от средствата за масова информация, и които могат да се купят без рецепта.

Достъпността на тези медикаменти и възможността да се "изпише" самолечение често водят до предозиране предозиране и доведоха до това, че този тип главоболие според статистиката вече е третото най-често срещано.

Проявата на главоболието, предизвикано от обратния ефект на аналгетиците е следната: то се появява всеки ден, болният го усеща в момента на събуждането си, при това болката, която като правило се запазва през деня, понякога променя своята сила (слаба, умерена, тъпа, двустранна) и ако не се вземе лекарство, тя значително се засилва. След приемането на таблетката обаче главоболието не изчезва напълно или за дълго време.
Ако това е характерно за вас, вече сте зависими от аналгетиците.

Като правило аналгетици се предписват само на тези, които страдат от мигрена. Абузусните болки обикновено се появяват 3 или повече месеца след постоянното приемане на високи дози медикаменти.

Такава зависимост вече е установена при следните препарати:
- аспирин, ако се приема по 45-50 г месечно (т.е. 3-4 таблетки дневно);
- кофеин - 15 г дневно;
- ерготамин - 2 мг дневно;

Абузусните болки могат да възникнат и при смесването на аналгетици с барбитурати или с кофеин, а също така при приемането на седативни препарати (например диазепам).

Единственото ефективно лечение на вредния навик е незабавната и абсолютна отмяна на аналгетиците. Но ако дълго време сте приемали определен аналгетик, това трябва да става постепенно.

Вещества, предизвикващи главоболие:
- алкалоидите на мораво рогче (синдром на рикошета);
- алкохол;
- аналгетици (синдром на рикошета): аспирин, кодеин;
- антимикробни средства;
- Н2-блокери: ранитидин, циметидин;
- вазодилататори - например нитрати;
- никотин;
- нитразепам;
- НСПВС - например индометацин;
- перорални контрацептиви;
- симпатомиметици;
- теофилин
Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини