Атлетика нервоза - новото мъжко заболяване

Аthletica nervosa или казано на популярен език нездравословното увлечение по физически упражнения може да бъде определено като най-новото мъжко заболяване.

Четенето на списания, чиито кориците са украсени с красиви женски тела, може най-лесно да доведе до възникването на това състояние, пише британския вестник "Таймс" (The Times). Някои мъже започват да гледат по нов далеч по-критичен вид на външния си вид, започват да правят все повече и повече упражнения, прекарвайки часове наред във фитнес залата, на стадиона или в басейна.

Вече са факт и случаи, когато от athletica nevrosa се разболяват и млади жени, но за първи път английските изследователи свързаха този феномен с мъжете.

"Ние открихме, че колкото повече такива списания чете мъжът, толкова по-голяма е вероятността той да започне да обръща нездравословно внимание на външния си вид", заявява Дейвид Гайлс, психолог от университета на Уинчестър.

Заедно с колегата си Джесика Клоуз той е интервюирал 161 мъже на възраст от 18 до 36 години, като едновременно с предпочитанията към определени мъжки списания, са отчетени и особеностите на храненето, физическата активност и отношението към собствената външност.

"Моделите, поместени на страниците на списанията, несъмнено са невероятно привлекателни и това кара читателите да се тревожат за своя външен вид", смята Гайлс. "В редица статии се подчертава, че "правилното" спортно облекло може да направи мъжа по-сексуален, а съвършеният външен вид е единственият начин за намиране на красива половинка".

Друго изследване, проведено преди 2 години в университета на Илинойс, САЩ доказа, че под влияние на списанията за компютърни игри дори 8-годишни момчета се опитват да "напомпят" мускулите си.

Самотните мъже са подложени в по-голяма степен на това въздействие, отколкото тези, които имат стабилна връзка. "Ако мъжът си има постоянна партньорка, той става по-малко загрижен за своя външен вид и отделя по-малко време за спортуване. Това обяснява защо ергените тренират много по-интензивно, отколкото ангажираните мъже", посочва Гайлс.

Ново изследване, проведено в университета на Флорида пък показва, че представата на младите хора за идеалното тяло се е променила доста през последните 20 години, като днес идеалът е значително изместен към по-мускулестото тяло.

"Тийнейджърите все по-често изпитват неудовлетворение от своето тяло, започват да се хранят неправилно и приемат анаболни стероиди и хранителни добавки, за да натрупат мускулна маса. А това може да доведе до сериозни здравословни проблеми", съобщава авторът на изследването Малгала Пейксото Лабре.

Athletica nevrosa става все по-често срещана въпреки намаляването на читателите на повечето най-популярни мъжки списания. Според изнесената във в. "Таймс" статистика едни от най-четените такива издания FHM и Maxim само през 2007 г. са загубили около 25% от читателите си. Единствено при Mens Health не е регистриран спад в продажбите.

Години наред списанията за жени бяха обвиняване в това, че пристрастяват младите момичета към пушенето и диетите.

Резултатите от изследване, проведено от Комитетът за училищно образование в сферата на здравеопазването, показват, че 40% от 14-15 годишните момичета са въздържат от закуска. Много от тях пропускат и обяда, посочва вестникът, като цитира специалисти, според които определена вина за това имат и медиите и модната индустрия.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини