Страната ни се заинтригува от тайните сметки в Лихтенщайн

България е поискала от Германия да й предостави данни за българи със сметки в лихтенщайнски банки.
Това е станало в началото на март - почти месец след като Европейският съюз бе разтърсен от скандала с богати граждани на различни държави, които си спестяват пари с фиктивни компании, регистрирани в Лихтенщайн, пише вестник "Сега".

Германия притежава богата база данни по въпроса, след като закупи от бивш служител на банка LGT Group диск със скандалната информация. Тя плати 5 млн. евро и обеща да предостави безплатно данни на всички държави в ЕС, които се заинтересуват.

Около 20 държави вече са се възползвали от тази възможност. От министерството на финансите официално са потвърдили информацията. "Ако ни бъде върнат отговор, че местни лица - българи или чужденци, имат авоари в банки в Лихтенщайн, ще им се направят допълнителни проверки.

Целта е да се установи дали са платили всички данъци върху доходите, които фигурират по сметките им в Лихтенщайн", е пояснил източник от МФ. С Лихтенщайн България няма спогодба за избягване на двойното данъчно облагане.

"На практика е невъзможно от такива затворени държави да се получат данни за банкови сметки", казаха експерти. Засега не може да се каже кога България ще получи обратна информация от Германия. Това може да стане до месец-два, а може да има и по-голямо забавяне.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини