MSI представи охлаждане, което не ползва ток

Колкото по-бързи стават компютрите, колкото по-високи стават техните работни честоти, толкова повече скача и потреблението на ток.

От компанията за производство на хардуер MSI са се сетили, че не може само да увеличават потреблението, а трябва да се опитват и да го намаляват. Така е възникнала идеята за охлаждане, което работи без ток.

За сега охлаждането е само прототип и е само за чипсет, но се очаква, че ако пожъне успех, ще го пригодят и за процесор.

За какво става въпрос. На практика охлаждането работи благодарение на отделената топлина и не ползва абсолютно никакво електричество. Когато чипът се нагрее, отделената топлина затопля въздуха в цилиндър, при което го задвижва бутало.
Oт своя страна, буталото завърта перка, която обдухва радиатора, въздуха в цилиндъра се охлажда, след което отново се "приема" отделената топлина, за да продължи движението на буталото.

По този начин от работата на процесора или чипсета се разсейва отделената топлина. Според MSI тази технология може да преобразува до 70% от топлината в кинетична енергия, нужна за задвижване на перката.

Всъщност, тази технология не е нова, тя е измислена през далечната 1816 година от шотландския инжинер Робърт Стирлинг, но до сега никога не е прилагана при компютрите.

Работещ прототип ще бъде показан на CeBIT, но едва ли ще стане дума за производство или цена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини