Гугъл и Майкрософт в битка за личните медицински картони

Двата американски съперника Гугъл и Майкрософт пускат всеки поотделно система, с която частни лица ще могат да събират и проверяват личните си медицински данни в Интернет.

Това може да им отвори вратата за огромния пазар на здравеопазването, предава АФП. Гугъл представи своя бъдещ сайт Google Health, където след няколко месеца всеки ще може да складира и централизира медицинските си данни, по принцип свалени от компютъра на домашния лекар, болница, лаборатория, от аптекаря. Медицинските картони, които за огромното мнозинство от лекари и пациенти все още са под формата на хартия и трябва да бъдат прехвърлени на електронен носител и в Мрежата, ще бъдат идеално поле за целенасочена реклама, а това вероятно ще роди нови форми на здравна политика и превенция. Това изостря апетитите на Майкрософт, която лансира в началото на октомври подобен проект, наречен HealthVault, и на конкурентите й като RevolutionHealth на основателя на AOL Стив Кейз. Гугъл обещава цяла палитра от персонални услуги (автоматично обновяване на рецепти, автоматично напомняне да се вземат лекарства, за контролни прегледи и т.н.) Всеки ще може да контролира медицинското си досие, да има достъп до него навсякъде и лесно да извършва трансфер на данни между медицински служби. Компанията тества вече своята услуга с Кливланд клиник, голям медицински център в Кливланд с няколко хиляди пациенти. Майкрофост предлага по-широка платформа: безплатна програма, HealthVault, която иска да е нещо като централен интерфейс между частни лица и професионалисти, отворен за външните програми. Работата на двата компютърни гиганта в крайна сметка може да се окаже взаимно допълваща се. Гугъл се обръща към частните лица, докато Майкрософт иска най-напред да помогне на професионалистите да поставят данните си под електронна форма. Тази ниша е многообещаваща. Например в САЩ повече от половината от американците редовно търсят здравна информация в Интернет.


Според „Ню Йорк Таймс" обаче едва на 20% от пациентите досиетата са електронни и са при лекарите и застрахователите, което създава трудности при достъпа. И една тревога. Макар Гугъл и Майкрософт да твърдят, че няма да позволят на трета страна да има достъп до данните без изричното съгласие на пациента, асоциации за защита на частния живот са обезпокоени от рисковете, на които са изложени личните медицински картони в Интернет.
Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини