Сърбия - последната крепост на Москва на Балканите

Почти 9 години след бомбардировките на НАТО, с които приключи етническото прочистване на косовски албанци, Косово окончателно обяви независимост, пише електронното издание на Newsweek.
Новата държава веднага беше призната от САЩ, Великобритания и редица други страни. Но Сърбия, следвана от Русия, показно съобщи несъгласието си с това решение.

Възгласите от Москва продължават с отказа на Путин да признае новата държава, "прецедент и за други сепаратистки движения".

Защо е цялото суетене около Косов?

Гневът на сръбски националисти, които подпалиха американското посолство в Белград вероятно е лесен за разбиране - те не искат да се откажат от това, което смятат за мерило на националната им идентичност - Косово, където сръбските войски са разбити през 1389 г.

Но защо Русия е толкова загрижена за отдалечената и малка провинция?

Едно от обясненията е, че Косово ще създаде прецедент за отцепването на други провинции - като Чечня в Русия, Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

Но Русия не е наистина разтревожена за отцепването на чеченците - от години в Грозни управляват лоялни на Москва представители, пише изданието.

Истинската причина на непримиримостта на Путин, е че той вижда Сърбия като последният парче от бивша Югославия в сферата на московското влияние.

През последните девет години, Русия при управлението на Путин става по-малко демократична за руснаците и по-самоуверена зад граница, коментира Newsweek.

След разширяването на НАТО и приемането на страни от източна Европа в ЕС - Русия отговори като подсили собствения си национализъм.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини