Карикатури предизвикаха нов скандал между Дания и Иран

Датски депутати отмениха посещение в Иран, след като Техеран поиска те да се извинят за повторното публикуване на карикатури на пророка Мохамед, които се смятат от мюсюлмани за обидни за религията им.

Два дни преди началото на визитата, Техеран поиска от депутатите да осъдят публикуването на карикатурите от датски вестници при пристигането им в Иран. Скандалът избухна, след като във вторник в Дания бяха арестувани трима души по обвинения, че са подготвяли убийството на карикатуриста Курт Вестергаард, който е един от авторите на рисунките.

На следващия ден 11 датски вестници публикуваха отново негова карикатура, изобразяваща пророка Мохамед с тюрбан, който изглежда като бомба със запален фитил. Осъждането на тази постъпка и извинение биха помогнали на иранския народ да се убеди, че датските власти се разграничават от това, написаха ръководители на иранския парламент в писмо до датските си колеги.

Девет членове на датската парламентарна комисия за външни работи трябваше да пристигнат в понеделник в Техеран на тридневно посещение, за да обсъдят човешките права и ядрената програма на Иран.

Не сме ние тези, които трябва да се извинят, заяви лидерът на датската Социалистическа народна партия Вили Сьовендал. Ако някой трябва да се извинява за свободата на печата, екзекуциите и липсата на демокрация, това са иранците, добави той. Датският външен министър подкрепи решението на парламентаристите да отменят визитата си.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини