Днес Косово става държава

Днес се очаква южната сръбска провинция Косово да обяви независимост от Сърбия. Това ще стане на официално заседание на парламента на областта, който ще приеме необходимите промени в конституцията.


Европейският съюз вече одобри изпращането на специална мисия в Косово, чието разполагане ще започне през следващата седмица. Тя наброява около 2000 полицаи, митничари, прокурори и съдебни служители, които трябва да обучат съответните местни власти.


В много градове на Косово, чието население е 90% албанско, вече цари празнична атмосфера. С резолюция № 1244 от 10 юни 1999 г. на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на тримесечните бомбардировки на НАТО, се регламентира въвеждането на управление на световната организация в Косово.


Югославските военни и административни власти са изтеглени и е въведена администрация на ООН. Генералният секретар на ОOН назначава свой специален представител, на когото е поверено управлението на Косово под името Временно управление на мисията на Обединените нации в Косово (ЮНМИК).


Повечето страни-членки на Европейския съюз изразиха готовност да признаят независимостта на Косово веднага. Информационните агенция съобщиха, че най-малко шест страни от ЕС, сред които Кипър, Гърция, Словакия, Испания, България и Румъния, няма да прибързват с признаването на новата страна.


Срещу независимостта категорично се обявява Сърбия, която смята Косово за част от своята територия. В случай, че независимостта бъде обявена, Белград заплашва да наложи икономически и политически санкции, но изключва използването на военна сила.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини