Нови матури, вижда „Стандарт"

Нови матури, вижда „Стандарт"

Лесни матури ще зарадват абитуриентите. Задължителните тестове спешно се пренаписват. Причината са плачевните резултати от пробните изпити в училищата. Всеки втори дванадесетокласник има двойка, съобщиха за "Стандарт" експерти от просветното министерство. Дори преподаватели се затруднявали сериозно върху тестовете. Най-голям проблем се оказват подвеждащите отговори.

Матурите се провалят. Заради учителската стачка децата изостанаха фатално с материала, вайкат се родители. Уплашени, те масово пращат тийнейджърите на частни уроци. Даскалите вече рекетират с рекордните 40 лева на час. Ученици от 12-и клас пък масово се отказват от втората абитуриентска вечер, за да имат време да зубрят.

Eксперти спешно преправят матурите заради риск от масов провал на учениците. Спецове от МОН залягат над примерните тестове, за да махнат трудните въпроси с подвеждащи отговори, научи "Стандарт".

Корекциите били наложителни заради стряскащите резултати от вътрешните матури в школата. Половината ученици изкарали двойки. Те вече се примирявали с варианта да не вземат диплом за средно образование, а да минат засега само със сертификат за завършен гимназиален клас. Това пък ще остави ВУЗ-овете без студенти. 70 000 хил. абитуриенти се очаква да се борят за 60 000 места в университетите. Средно по 1/3 от тях отиват да учат в чужбина. При масови двойки на матурите увеличеният с 10 000 прием няма да бъде попълнен.

Уплашени от провал, 12-класници панически хукват по частни уроци. Даскалите пък ги рекетират с рекордни цени. Час разяснения удари 40 лв. Тестовете по български са като 2 в 1 и са кошмарни, оплакват се средношколци. Те смятат за неудачна комбинацията от граматика и писане на тема. Повечето двойки на предварителните матури са именно във втория компонент, изискващ анализ на част от произведение. Проблемни били и листовките за зрелостен изпит по избор. В профилираните паралелки материалът в учебниците бил крайно недостатъчен. Ученици, зубрили за последно география, история, химия и биология преди 2 г., нямало как да се справят с въпросите. Дори тези, които готвят изпит по българска история във ВУЗ, сега трябвало да преговарят и световната история от 9 клас, която е включена в тестовете. Абитуриенти, които ще кандидатстват медицина, пък правят истински маратон по граматика за наваксване на пропуски.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини