На търг в Германия продадоха Мерцедеса на Брежнев

На търг в Германия бе продаден Мерцедесът на генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, голям любител и един от големите колекционери на автомобили.

Автомобилът бил конфискуван от последния му собственик - жител на Потсдам - от данъчната служба заради неплатени дългове.

Лимузината от 1966 година, която при неясни обстоятелства се връща в Германия през юли 1991 година, бе продадена вчера в Потсдам за 103 600 евро.
Началната й цена бе 53 500 евро. Името на купувача се пази в тайна.

Представител на данъчните служби каза, че доказателство, че Брежнев се е возил на колата няма.
Тя е била регистрирана като собственост на КГБ, но се предполага, че не е използвана от негови служители.

Автомобилът модел W100, известен още като "Мерцедес Бенц 600", е дълъг 5.5 метра, обемът на 8-цилиндровия му двигател е 6.3 литра, а пробегът - само 90 000 километра, като разходът е 25 литра на 100 километра.

В лимузината с цвят черен металик има кожени седалки и шикозен "минибар".

Вестникът на германските автолюбители Autogazette отбелязва, че колата е един от 2200 екземпляра, произведени между 1964 и 1981 година, които са се ползвали с огромен успех сред представителите на политическия елит и шоу-бизнеса, и крупните предприемачи.

Такива лимузини са украсявали гаражите на Мао Дзе Дун, Ким Ир Сен, Николае Чаушеско, Аристотел Онасис, Джон Ленън, Елизабет Тейлър, Елвис Пресли, много политици и дори римски папи.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини