Въвеждат екобутон в компютрите, който ще пести енергия

Първо по рода си екоустройство за персонални компютри представи компанията "БИГ". Голям зелен бутон ще привежда компютъра в режим на понижена консумация на електроенергия.


Устройството е наречено "Екобутон" (Ecobutton) и се свързва към USB-вход. Калкулатор на сайта на доставчика позволява на потребителя да изчисли колко енергия ще спести, ако използва регулярно зеления бутон.

Допълнително, придружаващият софтуер извършва автоматични изчисления за икономиите всеки път, когато бутонът влезе в употреба и приведе компютъра в екорежим на работа, пише Engadget.com.



Потребителите могат да се възползват от въведението по време на телефонен разговор, при кратки почивки и разговори с колеги.

Връщането на компютъра в нормално състояние става мигновено чрез натискане на който и да е бутон от клавиатурата.


В момента в света има около 1 млрд. компютъра, които консумират енергия, оценявана на 10 млрд. долара годишно, за производството на която пък в атмосферата се отделят 355 млн. т въглероден двуокис.

Инициативата е насочена към намаляване на емизиите вредни газове чрез икономия в консумацията на електроенергия от компютрите.


"Екобутон" ще бъде достъпен за бизнес потребителите на цени от 12 до 18 долара. Засега устройството е съвместимо само с Windows, но по-късно се очаква и версия за Mac. , според информация от сайта.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини