Кърджалиец плати 78 бона данъци в НАП

Поводът за днешната ни среща е краят на данъчно осигурителна кампания 2016 г. И тази година можем да се похвалим с успешна и спокойна данъчна кампания. Не допуснахме да има опашки пред гишетата във фронт-офиса, всяка приета декларация се обработваше в момента на приемането й, затова можем да се похвалим с 99 % обработени формуляри към момента.

Кампания 2016 бе позната данъчна кампания, в смисъл, че се постарахме да няма много промени , което да облекчи клиентите ни.

Данни от кампанията:

Подадените декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ от началото на кампанията са 9 320, като:

- 5 338 бр. са подадени в офиса на приходната администрация;

- 2 178 бр. са пададени по Интернет или това са 24 % от общо приетите декларации; в сравнение с миналата година имаме ръст при ползването на тази услуга – през Кампания 2015 по Интернет са били подадени 1 600 бр. декларации;

- 1 141 са подадените формуляри с баркод;

Най-високият деклариран и платен данък от физическо лице е в размер на 78 496 лв. Доходът е от прехвърляне на права или имущество. Формулярът е подаден чрез персонален идентификационен код и е ползвана отстъпка от 5 %. На второ място е кърджалиец с деклариран и платен данък в размер на 56 637 лв. Декларацията е подадена на гише във фрнт-офиса и са декларирани доходи с приложение 3 от друга стопанска дейност.

През времето на кампанията насърчавахме нашите клиенти да подават декларациите по електронен път по три причини:

По-бързо, по-лесно и безпроблемно. Това е свързано и с цялостната политика на НАП в обслужването - стремим се да им спестим време и пари при контакта им с НАП.

С ПИК (или ел. подпис) могат да ползват повече услуги като:

1. да проверят осигурителния си доход, информация за членство в пенсионен фонд, декларираните пред НАП трудови договори, плащания и задължения и много друга справочна информация.

2. да подават искане за издаване на документ.

3. да подадат осем вида данъчни и осигурителни декларации – за доходите, осигурителни декларации 1, 5, 6 и 7, декларациите за дължими данъци и др

4. да проверят задълженията си за местни данъци и такси за над 200 общини, които предоставят електронни услуги и имат сключени споразумения с НАП.

Количествена информация за работата на офис Кърджали за периода 01.01 – 03.05.2016 г.:

23 200 хиляди кърджалийци са ползвали услугите на НАП за времето на данъчната кампания

23 199 граждани са поискали услуга в офиса на НАП в Кърджали за първите четири месец на 2016 г. Най-често офисът е посещаван за извършване на справки за изясняване на здравноосигурителния статус – 8 903 граждани. На второ място офисът е посещаван за подаване на данъчни и осигурителни декларации – 5 923 клиенти са ползвали тази услуга; а 2 996 клиенти са дошли за издаване на различни видове удостоверения. 824 бр. билети са изтеглени от счетоводни къщи за ползване на услуги в приходната агенция; 711 са услугите ползвани от осигурителни каси. 857 самоосигуряващи се лица да посетили офиса за регистрация и промени в регистрацията, а 197 клиенти са поискали повече от една услуга на гише. От началото на годината към момента са издадени 760 ПИК на кърджалийци.

Средното време за обслужване на един клиент е 12 минути.

Съветваме нашите клиенти да ползват електронните услуги на агенцията, достъпни в сайта на НАП - www.nap.bg. Те са удобни, безплатни, достъпни са 24 часа в денонощието. Отново ще напомня и ще поканя клиентите ни да дойдат при нас и да се възползват от електронните услуги, които предлагаме чрез ПИК. Издаването му отнема няколко минути на гише във фронт-офиса. Чрез него гражданите ще имат достъп до своята данъчно-осигурителна сметка, ще следят за нередности в договорните отношения със своя работодател както и да подават искания за издаване на удостоверение или друг документ и не на последно място да подават годишните си данъчни декларации, като по този начин спестяват едно лично посещение в данъчната администрация.

И в края на срещата ни още веднъж искам да апелирам към хората, които си възстановиха правата, плащайки до 23.12.2015 г. здравните си осигуровки за последните 36 месеца, да не пропускат да плащат по 16,80 на месец, защото ако пропуснат един месец и отново изпаднат от осигуряване, ще трябва да платят вноски за пет години назад.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини