14 000 земеделци от Кърджалийско не са подали задължителните годишни данъчни декларации

50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях, стана ясно след като НАП получи данни от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните,това съобщи пред журналисти в Кърджали шефът на Данъчното Елван Гюркаш.

„За област Кърджали става въпрос за близо 14 000 лица, неподали годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данъка върху доходите на физическите лица. В тази връзка стартираме програма за насърчаване на доброволното деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски от земеделските стопани и трайна промяна на поведението им в посока декларира и плащане на дължими данъци и осигуровки.“, каза днес на среща с кметове на общини от област Кърджали директорът на офиса на НАП г-жа ЕлванГюркаш.  Тя уточни, че в рамките на програмата ще бъде измерена степента на спазване на данъчно-осигурителното законодателство и ще се набележат мерки за подобряване на поведението на земеделските производители в посока насърчаване на доброволното деклариране и плащане на данъци и осигуровки.

Национална агенция за приходите започва информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона, допълват от приходната агенция.

Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини