Десетки задържани при акция на МВР в страната

Специализирана полицейска операция за противодействие на нелегалната миграция се провежда в София и в няколко града в страната. Около 50 души са задържани. 

Акцията е по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, съобщиха от МВР. 

 "От началото на операцията има задържани около 50 души. Тези лица са без документи за самоличност и е явно, че не са от български произход. Тепърва ще се установява дали са регистрирани като бежанци и какъв статут имат – дали са незаконно проникнали, дали вече са регистрирани в центровете за миграция на Държавна агенция по бежанците. Просто е много начален етапът", съобщи комисар Костов, цитиран от "Фокус".

В спецакцията участват около 1400 служители на ГД „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, СДВР и 11 областни дирекции в страната.

Полицейски проверки се извършват в хотели, хостели и други места за настаняване, както и на моторни превозни средства, заведения и търговски обекти в съответните райони. 

В столицата полицейски патрули са разположени в района на "Лъвов мост", бул. "Мария Луиза" и малките улици в близост до "Женския пазар".

В Бургаска област са изградени контролно-пропускателни пунктове, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР комисар Калоян Калоянов, цитиран от "Фокус". 

На специалните КПП-та ще се проверяват моторните превозни средства за евентуален нелегален превоз на мигранти. Комисар Калоянов не посочи точната цифра на ангажираните полицаи в акцията, която е съвместна с "Гранична полиция". 

От МВР уточняват, че специализираните операции от този вид се провеждат периодично. 

 "Полицейската операция в София е рутинна, проверяваме за нелегални мигранти във вътрешността на страната", коментира пред БНТ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

Тя обясни, че на три етапа се осъществява контрол - на вход, вътре в страната и на изход. 

“Това е една операция, бих казала рутинна. Нещо, което правим периодично, тогава когато преценим, че има необходимост. Правена е и друг път. Това е част от нашия подход за справяне с миграционния натиск”, допълни Бъчварова. 

Очаква се от вътрешното ведомство да дадат подробности за операцията по-късно през деня.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини