Падина кани на мевлид-курбан в неделя

    На 8 май (неделя) в ардинското село Падина ще се проведе традиционният пролетен мевлид-курбан за здраве и берекет. Проявата се организира с финансовата подкрепа на местните жители,  джамийските настоятелства и кметството.

    Кметът на Падина Кямил Кичуков уточни, че религиозната традиция се провежда всяка година в първата неделя от месец май. По ръководството на местния майстор Ахмед Ибрямов ще бъдат приготвени над 35 казана пилаф от телешко месо, за да нагостят всички, уважили обичая. Това, което ще остане, ще се раздаде на хората за вкъщи. Местни духовници ще четат айети от Свещената книги на мюсюлманите –Корана. На религиозния ритуал са поканени всички жители от общината. Очакват се гости и от съседните смолянски общини.

    За втора поредна година курбан-мевлидът ще бъде разнообразен с народни борби. Участниците ще бъдат разпределени в три категории –лека, средна и тежка. За победителите са осигурени парични награди, а за най-добрия пехливанин – коч. Народните борби ще бъдат открити от най-малките участници, като за най-добрият е предвиден петел.

    Всички, които искат да се включат в състезанието могат да се запишат 13.00 в кметството.

    Гюнер ШЮКРИ
    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини