Курбан-мевлид за здраве и берекет събра над 3 000 души в Падина

Над 3 000 души от ардинското село Падина и околните общини Неделино, Златоград, Мадан, Баните и Рудозем участваха в традиционния пролетен курбан- мевлид за здраве и берекет.

Местни духовници, водени от имамина на Рудозем Вахди Делихусев прочетоха айети от Корана. Вахди Делихусев изнесе наставления за религиозния живот на мюсюлманската общност в региона.

Всички присъстващи бяха нагостени с 33 казана пилаф сготвени от местния майстор-готвач Ахмед Ибрямов. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи. На мевлида са използвани над 1 тон кг. месо и 700 кг. ориз. 

Хуманното събитие уважиха областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на общината Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, кметове на населени места от общината.
Религиозният ритуал в Падина има 100-годишна история и е най-многолюдният в общината. Кметът на родопското село Кямил Кичуков изказва искрените си благодарности към местните жители и бизнесмени за финансовата и морална подкрепа за организирането на курбана.

Гюнер ШЮКРИ

Снимки: Рахим Делиибрямов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини