Празникът на труда Първи май – почитан в Източните Родопи и Западна Тракия

           Честването на Първи май в Източните Родопи и Западна Тракия като Празник на труда има вече над стогодишна история. В Държавен архив – Кърджали  се пазят интересни снимки от неговото масово честване като празник на труда. Първоначално това честване е неофициално. Първото свидетелство за отбелязване на празника е от 1914 г. в Деде Агач /днес Александропулис/, Западна Тракия.

           След 1944 г. Денят на труда става един от обичаните официални празници в България. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни (БКП, БЗНС и управляващия ОФ) държавни и местни общински ръководители.

           В Държавен архив – Кърджали се съхраняват няколко интересни снимки от отбелязването на Първи май като Празник на труда в Източните Родопи и Западна Тракия в началото и средата на миналия век:

    1. Водеща снимка: Първомайска демонстрация в Деде Агач /сега Александропулис, Гърция/ от 1 май 1914 г.  По това време Западна Тракия е под управлението на Българското военно губернаторство, а българският елемент в нея е значителен. Снимката е била съхранявана в Окръжния партиен архив – Кърджали. Обнародвана е в сп. „Родопи” през 80-те години

    2. Ученици ог училището в Гюмюрджина /сега Комотини, Гърция/. Снимката е направена по повод отпразнуването на 1 май 1916 г. Съхранява се във фонда на известната общественичка и заслужила учителка Надежда Дацова в ДА – Кърджали

    3. В много случаи Празникът на труда е използван за поставяне на наболели синдикални искания: част от шивачите в Кърджали, обявили стачка на 1 май 1932 г.

    4. Снимка на тютюневите работници в Кърджали след манифестацията им на 1 май 1935 г.. Снимката е приложена към личния спомен на Божия Гондева, съхраняван в ДА – Кърджали. /На снимката са разпознати Ирина Караичова, Ирина Стоянова Лулова, Мария Николова Куолакова/

    5. Снимка от закриване на първомайската манифестация на Кърджалийското работничество през 1935 г., съхранявана към личен спомен на Божия Гондева в ДА – Кърджали

    6. Снимка от първомайска манифестация в село Джебел – 1 май 1945 г.

    7. Снимка на хора от ученици с ръководител Ив. Стоянов на първомайска манифестация в село Мишево, Кърджалийско, през 1965 г.

           След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт вече не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва от политически формации, като най-значителните му прояви са концертите на открито.

    Иванка Ангелова

    Държавен архив-Кърджали

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини