Изтича срокът за подаване на декларация от самоосигуряващите се лица

Срокът за подаването на декларация образец 6 от самоосигуряващите се лица изтича на 3 май (30 април е в събота, а 2 май е почивен ден – Великден). Това е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да представят таблица 1 и  таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход към данъчната декларация по чл. 50 за 2015 г. Въз основа на данните се определят окончателният размер на осигурителния им доход и окончателният размер на дължимите от тях задължителни осигурителни вноски.

Най-лесно самоосигуряващите се лица могат да подадат декларация образец 6 с персонален идентификационен код, уточняват от приходната агенция. ПИК се издава в произволно избран офис на приходната Агенция безплатно и безсрочно. Данъчните декларации могат да се изпратят и по пощата. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

До 3 май самоосигуряващите се лица трябва да внасят и годишните изравнителни вноски за социално и здравно осигуряване. Те се превеждат с различни кодове за вид плащане: за фонд Пенсии – 55 11 11; за ДЗПО в УПФ – 58 11 11;  и за здравно осигуряване – 56 11 11. При попълването на платежните нареждания за изравнителните вноски задължително се посочва ЕГН на самоосигуряващото се лице.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини