Музей на военна техника на открито ще има Кърджали

    Музей на военна техника на открито ще има Кърджали. Идеята е на кмета Хасан Азис.Той вече работи за осигуряване на танк и хеликоптер, които да бъдат изложени в един от парковете на града. Вероятно това ще стане в близост до гаубицата в парк „Арпезос-Север“. Идеята срещна подкрепа на началника на Централен военен отчет подп.Георги Петков и държавният експет от Министерството на отбраната полк.Иван Георгиев,които обещаха съдействие.Това стана по време на заключителния час по програмата „Подготовка на страната за отбрана“, който се осъществи съвместно от Военно окръжие-Кърджали и Областното ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.В него се включиха ученици директори и преподаватели от професионални гимназии и елитни общообразователни училища. Младите хора и официалните лица положиха цветя на паметната плоча на загиналите във Втората световна война фронтоваци от Източните Родопи. В церемонията се включиха кметът на Кърджали Хасан Азис, областният управител Илия Илиев , офицери от военното ведомство.

    Станя ясно, че община Кърджали е единствена в страната, която е изпълнила изискванията на закона „Борисов“ да има лагер за военно обучение на учащи се. Навършват се двадесет години от началото на неговото функциониране. Като общински той започва да приема младежи от 2003 г. когато по инициатива на кмета Хасан Азис правителството го прехвърля за стопанисване на областна администрация, а тя на общината.

    През годините не само успяхме да запазим лагера, но и да го развием като база и експонати, посочи в словото си градоначалникът Това е част от политиката ни за патриотично възпитание. Той посочи,че благодарение на разбиране от МО е осигурена гаубица в парк „Арпезос-Север“, а със съдействието на Генералния щаб е поставен самолет в парк „Простор“. Интересът от младите хора е голям, отбеляза Хасан Азис.

    Областният управител Илия Илиев подчерта,че е това е поредното мероприятие в лагера и благодари на всички,които са го съхранили. Важното е да запалим младите хора с патриотизъм. Българската армия има с какво да се гордее.Нямаме пленено знаме,сподели пред учениците Илия Илиев.

    Подп.Георги Петков похвали за изявата организаторите. Важно е да поддържаме българския дух, каза офицерът.

    Полк.Георгиев връчи на кмета Хасан Азис подарък от Министерството на отбаната-луксозен албум под наслов „За честа и славата на България“.

    Под ръководството на о.з.подп.Бойко Бенеков в пет центъра се проведоха занятия.Включващи опознаване на стрелково оръжие,на оръдие, стрелба с въздушна пушка и други.Полковникът от украинската армия Ерол Алиевич, сам участник в сражения, разказа на младите хора за използваното на стрелково оръжие през последните десетилетия в българската армия.Те с интерес разгледаха карабина Манлихер, с подобна на която е застрелян американският президент Джон Кенеди. В урока се включи и преподавателя по история Йордан Пасков от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство.

    За Кърджали бг вести о.з.подп.Бойко Бенеков сподели, че благодарение на лагера много млади хора от Кърджалийско се ориентират към професията на военнослужещи.Вече има двама курсанти. Още четирама са приети във Висше военно училище тази година. Желаещите да постъпят като професионални войници за 2016 г. са 14.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини