Кунева към Кънев: ДСБ да реши остава ли във властта

Да си и в опозиция, и в управление е крайно нелогична ситуация, мисля, че тя затруднява всички, заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева за ДСБ. Така тя коментира вчерашния призив на ГЕРБ всички назначения във властта, свързани с партията на Радан Кънев, да бъдат остранени, след като вече е в опозиция.

Кунева призова Кънев да каже трябва ли формацията му да остане във властта. 

"Очаквам да вземат решение, което ще облекчи и техните структури, и ще направи РБ един нормаленпредвидим партньор", добави министърът на образованието.

По думите й, ако голямата част от членовете на ДСБ смятат, че трябва да бъдат в опозиция, както твърди председателят им, да го направят. Ако една част от тях не са съгласни и подкрепят оставането, например на министър Петър Москов, и те да го кажат, призова Кунева. 

Най-важното, според нея, е ДСБ да се определят, защото няма такава форма на управление, в която хем да си в опозиция, хем да си на власт.

По повод настояването на ГЕРБ РБ да има един представител, тя легитимира Найден Зеленогорски (ДБГ) като единствен председател на ПГ на РБ така: 

"Има един председател, който е Найден Зеленогорски, и тъй като тук говорим за формулата на управление, знае се къде стои една управляваща партия. Г-н Найден Зеленогорски представлява РБ в парламента".

Официално обаче Зеленогорски и Кънев все още се водят съпредседатели.

Вчера самият Петър Москов коментира: 

"Ситуацията в последните седмици и месеци е логично да доведе до напрежение и по-остри реплики. Ако въпросът ви е дали някои трудно обясними последователни и непоследователни позиции на Блока, на ДСБ и на други партньори затруднява работата на правителството и моята - отговорът е "да". 

Той обаче даде да се разбере, че няма намерение да напуска ДСБ, подчертавайки, че е основател на партията и няма причина някой да му обяснява дали е, или не съм част нея. 

На конференцията на ДСБ преди дни Радан Кънев беше категоричен, че остават в Реформаторския блок, като ще направят последно усилие да убедят останалите лидери в коалицията да се върнат към ценностите си и да чуят исканията на избирателите си. 

Същевременно партията прие предложението му да се търси нов широк политически съюз, който да бъде алтернатива на сегашното управление.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини