Бременните ще имат право на допълнителен преглед при стоматолог

Тази година бременните жени ще имат право на един допълнителен преглед при стоматолог, каза днес във Варна председателят на УС на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ д-р Борислав Миланов.

По думите му с новия Национален рамков договор се увеличава и пакетът услуги за пациенти над 18 години.

Миланов уточни, че при нормална бюджетна година от септември пълнолетните ще имат право на една допълнителна дейност - поставяне на пломба или вадене на зъб.

Оралното здраве на българите не е цветущо, но основната причина за това е културата на хората, каза още Миланов, цитиран от БТА. Според него един от най-големите проблеми е масовото объззъбяване на хората и това, че много от тях нямат пари, за да си направят протези.

Миланов посочи, че целта на съсловната организация е да се намери алгоритъм, за да се окаже подкрепа на този тип пациенти. Той припомни, че в момента има такава програма, но тя е само за военноинвалиди.

Председателят на БЗС допълни, че българските стоматолози са на изключително високо ниво и ползват всяка нова технология, която се докаже като полезен метод на лечение. По думите му сега в страната ни навлиза ултрамодерна техника за изработване на коронки и мостове. Тя съкращава много времето за изготвянето на протезите и се базира на 3D технология.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини