Британците не откриха нарушения във филма на „Ал Джазира“ за България

Фокус: Г-жо Стоянова, в началото на година сезирахте британския регулатор „Офком” за филма „България, моя земя“ на телевизия „Ал Джазира” – каква е реакцията?
Мария Стоянова: Реакцията е очаквана. Още януари месец, когато от „Фокус” ме потърсиха във връзка с това какво ще предприеме СЕМ, аз ви казах, че сме се обърнали към британския регулатор, защото той е лицензирал „Ал Джазира” за излъчване и на територията на нашата страна. Тогава нямахме големи очаквания, защото пример ни беше опитът на други държави, които са се конфронтирали със спорни съдържания по отношение на техните страни от телевизии, които излъчват от трети. В случая става въпрос за Великобритания, а знаем, че „Ал Джазира” е катарска телевизия. 
Отговорът, който дойде от британския регулатор е неодобрителен. В писмото, което СЕМ изпрати на 8-ми януари, написахме, че филмът може да даде повод за ескалация на омразата и враждебната реч както в България, така и в Европа. Пояснихме, че въпросният филм съдържа фактологически грешки и представя изкривени исторически факти. Освен това в този филм е застъпена само една гледна точка към историята на България. 
Отговорът, който получихме, се разпростира на шест страници. От него разбираме, че британският регулатор се е обърнал към „Ал Джазира” освен с молбата да предостави копие на филма, така и да отговори на няколко въпроса, свързани с поставения от СЕМ сигнал. Те са по отношение на това какви мерки са предприети да се гарантира обективността на фактите, до каква степен са взети предвид правилата за безпристрастност и тяхното спазване във връзка с политиката на българското правителство спрямо турското малцинство в България. „Ал Джазира” отговаря, че предаването разглежда основно исторически събития чрез лични ретроспективни разкази за преживяното от отделни лица и усилията на турската общност да запази живи езика и културата си. „Ал Джазира” смята, че коментарите, интервютата и свидетелствата не са били подвеждащи и е спазена съответната безпристрастност, защото са отчетени факти като подобряването на ситуацията в България. СЕМ отправи запитване за основанията, по които е потърсен за меродавен събеседник по темата проф. Джъстин Маккарти от Съединените щати. „Ал Джазира” отговаря, че е използвала множество информационни ресурси при проверката на фактите и към тях спада и проф. Маккарти. 
Този отговор няма как да ни задоволи, затова вече изпратихме второ запитване по темата. Важни са две неща от случая – това, че „Ал Джазира” институционално и официално постигна българска реакция на несъгласие по темата и неодобрение на разпространяваното съдържание. Вторият ефект също не е за подценяване. Той ни провокира да си направим изводите, че сме ограничени като регулатор на съдържание в България да бъдем ефективни при разпространяването на такива материали на нашата територия. 
Фокус: Българската реакция е вашата на СЕМ. Сякаш нямаше други по-остри публични, обществени реакции? 
Мария Стоянова: Публични и обществени реакции имаше, но те не са достатъчни, когато очакваме да има институционални последици. Когато очакваме официално да има резултат на възмущението ни, а то се канализира само в социалните мрежи, остава само там. Когато не е приведено към социална рамка или съотнесено към определен социален акт, каквато е реакцията на СЕМ, остава само едно „кипене” в социалните мрежи. Трябва да призная, че благодарение на реакцията на медийната общност на „Фокус”, които първи алармирахте за този проблем, на историческата наука в България, благодарение на това категорично заемане на позиция и ние в СЕМ реагирахме аргументирано. 
Фокус: Оттук нататък какво ще предприемете?
Мария Стоянова: Темата за нас не е приключила. На редовното ни заседание идния вторник ще предложа да обсъдим с колегите какви други възможности имаме за реакция. Продължаваме докато не намерим желан изход. А той за нас е да стане ясно, че в действително това съдържание, което е опаковано като документален филм, не преследва информационна цел, макар че използва информационен инструмент. 
СЕМ не може да сезира „Ал Джазира”-Англия директно, защото телевизията не е регистрирана в България под юрисдикцията на българския регулатор. Телевизията се намира под тази на британския регулатор „Офком” в Лондон, там е регистрирана. Филмът е разпространен по нея, но не и по другите канали на телевизията. 
Агенция „Фокус” припомня:
На 16 декември 2015 г. катарската телевизия излъчи документален филм на турската журналистка Йелда Багджи „България, моята земя", който разказва за това как българските турци са били подложени на дискриминация, арести и дори масово депортиране заради имената, езика и културната си идентичност, а това се е случвало през по-голямата част на 20 век. Съветът за електронни медии реагира като на 8-ми януари изпраща писмото до британския регулатор „Офком”, в което изразява опасение, че филмът може да даде повод за ескалация на омразата и враждебната реч както в България, така и в Европа.
„Ал Джазира” се разпространява по кабел/сателит, достъпна е и по интернет, но не е под контрола на СЕМ

Източник: http://www.focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини