Кърджалийската галерия се сдоби с „Песента на птиците”

    Месецът на Америка, организиран от Дружество «Приятели на САЩ», Клуба на американските възпитаници, Посолството на САЩ и Община Кърджали, тази година продължи не само през февруари, а се пренесе и през март. Във вторник бе закрита изложбата на Кина Бъговска, родена в Момчилград и живееща в Чикаго, която бе открита на 24 февруари 2016 г. в Керимовата къща. Макар и необичайно, закриването също събра много колеги-художници, приятели на САЩ и роднини на авторката. Специално от София пристигнаха майката Надя и сестрата Петя, които не успяха да дойдат на откриването. Те имаха възможност лично да връчат на Семра Идриз, уредник в Художествената галерия „Станка Димитрова”, картината „Песента на птиците”, както Кина Бъговска беше обещала. Така Кърджалийската галерия се сдоби с един интересен експонат на американски автор от български произход. Топли думи и спомени за Кина, с която се познава от двадесетина години, сподели Емил Пенчев, художник и скулптор.

    Роднините на авторката сърдечно благодариха на Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ”, инициатор и организатор на изложбата, и на Пенка Атанасова от Дружеството на художниците.

     Кина Бъговска завършва Художествената гимназия ”Илия Петров” в София и «Живопис и графичен дизайн» в Лодз, Полша. Работи като преподавател в Художествената гимназия за приложни изкуства в София. През 1985 г. изработва монументален керамичен фриз „Орфей”, който и до днес краси фоайето на Културния дом на Момчилград.

    От 2000 г. живее в Чикаго, САЩ. Преподава рисуване в Трайтън колеж. Има много изложби в САЩ, Франция, Полша, Германия и България. През 2002 г. изографисва дванадесетте икони на Апостолския фриз в Българската православна църква „Св. Иван Рилски Чудотворец» в Чикаго.

    Позната е в САЩ и в България и като журналист в различни издания на българите в Америка. Има над 300 публикации на културни и социални теми. Член на СБХ и СБЖ. Тя е известна на всички българи в САЩ като активен общественик, за което през 2007 г. е наградена с грамота от общината на Чикаго, а през 2013 г. Държавната агенция за българите в чужбина й връчва медал “Иван Вазов”.

    С изложбата на Кина Бъговска Дружество «Приятели на САЩ» продължи една  традиция да представя пред кърджалийската общественост творби на български автори, живеещи в САЩ. След фотоизложбите на Людмил Димитров /Лос Анжелис/ през 2006 г. и на Светлана Бахчеванова /Ню Йорк/ през 2014 г., миналата година видяхме рисунки на родения в Кърджали художник Георги Кочев, който живее във Вашингтон.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини