Драматично закъснява стартът на проектите по оперативните програми,чиновниците в София се мотат

    Драматично закъснява стартът на оперативните програми по новия програмен период на Европейския съюз.Все още не са открити мерките. Очертава се и 2016 г. да бъде ялова,както 2014 и 2015 г.Така от чиновническо безхаберие ще бъдат загубени три  години от  втория програмен  период  2014-2020 г. Това заяви за Кърджали бг вести кметът на община Черноочене.Той подчерта, че е имал надежда до месец май да се открият мерките, по които да се кандидатства,но това заради бюрокрация може да стане в най-добрия случай през септември.Една от причините ,е че държавната администрация не е отчела още първия програмен период.Другата е че не са готови необходимите наредби.Забавянето не е добро нито за държавата ,нито за общините,нито за бизнеса ,категоричен е Айдън Осман.

    Все още не е тръгнала оперативна програма „Развитие на селските райони”,която в най-голяма степен касае община Черноочене.Освен това в нея се наблюдават доста ограничителни критерии.Така например могат да кандидатстват с проекти населени места не с 1000 души население, както бе досега,а с 2000. Това затруднява изключително нашите малки общини в региона при решаване на инфраструктурни проекти. Налага се те да се комбинират за няколко населени места. Има например изискване пътищата и улиците,които ще се рехабелитират да бъдат свързани с републиканската пътна мрежа.

    Една от ограничителните мерки е невъзможността за пряко кандидатстване за водоснабдяване и канализация.Залага се на В и К асоциациите в които общините държат по 66 % от дяловете.Общините нямат пряка възможност да представят проекти.

    По ОП”Околна среда” също се поставят ограничения,като се изискват проекти за села над 2000 жители и общини над 10 000 души население.

    Имаме богат опит от първия програмен период,когато усвоихме 10 млн.евро по оперативни програми,което бе максимума полагащ се на община с нашите размери,каза още Айдън Осман.Той посочи,че само по ОП „Развитие на селските райони” е обновена спортната база-стадион в Черноочене и 12 мултифункционални  игрища в големите населени места на общината.Решен е въпроса с парковете.Готов е пътят Комунига-Женда-Безводно с дължина 30 км.

    Кметът Айдън Осман посочи,че имат богат опит и в социалните проекти.Кандидатствали са социална услуга „Независим живот”.Тя ще е на стойност половин милион лева.Набират лични асистенти.Целта е да се осигурят придружители на болни жители на общината след спирането от правителството на програмата „Личен асистент”.Ще бъдат ангажирани 70 души от общината.

    Готов е и проект за енергийната ефективност на сградата на общинска администрация,предвиждащ саниране,нов покрив и соларна инсталация.

    Опасенията ни са ,че при ограниченията по оперативните програми за малки населени места няма да можем да решим проблемите за водоснабдяване и канализация.Водопроводната мрежа е остаряла и иска подмяна,категоричен е Айдън Осман.

    Той посочи,че е извършил реорганизация в екипа си.Вече има двама зам.-кметове.Целта е да се оптимизира работата по европейските проекти и когато стартират програмите да може да се кандидатства с максимален брой обекти.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини