Горанов посегна на помощите при бедствия

Финансовият министър Владислав Горанов намери нов начин "да щади държавния бюджет". След като блесна с идеята за данък уикенд, сега Горанов предлага ограничения за вземане на помощ при бедствие по същата схема както с данък уикенд - с промяна в правилника за работа на съответна служба, в случая на Междуведомствената комисия при бедствия и аварии. Предложението вече е пуснато на обществено обсъждане.

Ограниченията засягат държавната помощ при бедствия за основен ремонт на пострадалите жилища. Право на парите ще имат само най-бедните българи - тези, чийто доход е до линията на бедността за съответната година. Всъщност за да се получи тази помощ, занапред средният доход през последната година на всеки в семейството не трябва да надвишава линията на бедността за годината. За тази година прагът е 300 лв. Освен това за едно жилище няма да може да се получават различни видове помощ при наводнения или други бедствия, пише в. "Сега".

Освен това пострадалите не трябва да имат бизнес, тоест да са регистрирани като еднолични търговци или да са съдружници в търговски дружества. Не трябва да имат и вземания, влогове или ценни книжа, стойността на които да е над 500 лв. на човек. Не трябва да са продавали имот в последната година, от който да са взели над 3600 лв. (сумата е 12 пъти над линията на бедността). Другото ограничително условие за помощта е, че ако за пострадалото жилище се дължат данъци или такси, собственикът му няма да може да разчита на държавата. Дали пострадалият отговаря на тези критерии, ще се разбира с анкета, която ще провежда Агенцията за социално подпомагане.

"За едно и също жилище не може да бъде отпускана повече от една възстановителна помощ", пише още в промените. Това може да се тълкува като ограничаване на възможността за едно и също жилище да се получава помощ за две поредни бедствия, както и че ако човек получи пари от комисията, няма да има право на помощ от общината или социалната служба. По закона за социалното подпомагане пострадалите имат право на помощ при инцидентно възникнали нужди, която е до 325 лв. Сумата се отпуска от Министерството на труда чрез Агенцията за социално подпомагане. През 2015 г. са отпуснати еднократни помощи на 6912 българи в размер на общо близо 2 млн. лв. Това е 99 на сто от предвидения бюджет.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини