България готви контраудар срещу гръцките фермери

Ако не се намери решение на кризата с блокада на българо-гръцката граница ще бъде блокиран вносът и транзитът на гръцка селскостопанска продукция през България.
Това заяви Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/ на пресконференция в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

В нея участваха министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на външните работи Даниел Митов и представители на българските превозвачи.
Те обсъдиха ситуацията на българо-гръцката граница и продължаващите блокади, предаде БТА.

Министър Московски уточни, че около 60 процента отвноса на плодове и зеленчуци у нас е от Гърция. 

Превозвачите са решени също да блокират българо-гръцката граница по време на великденските празници и Гергьовден. 

Никакви автобуси с туристи няма да бъдат пропускани двустранно от 30 април до 7 май, както и по-късно през лятото от 15 юли до 28 август, когато е разгара на летния туристически сезон.

"Всички туристи, които смятат да пътуват за Гърция да имат предвид, че ги очаква най-малко 15 часов престои на границата", коментира Столарски.

Министрите Московски и Митов съобщиха, че ще настояват пред ЕК да се разработи нов тип документ, адекватен на подобни кризи. 

Причина за това е, че след седем годишни нотификации от страна на България към ЕК за сходни на сегашните ситуации, страната ни не е получила отговор и компенсации. 

По думите на министър Митов ЕК няма изготвен реално работещ механизъм за подобни случаи и това трябва да се промени. 

Даниел Митов посочи още, че България и Гърция са преодолели през годините всякакви проблеми, наслоявани от дългогодишното ни съседство. 

През последните 25 години отношенията ни са пример за добросъседство и 25 недоволни фермери не могат да променят това, каза Даниел Митов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини