Чакаме пролетта да почисти центъра на Първомай

    Заледените пътеки и затрупаните тротоари в Първомай скоро няма да бъдат почистени и ще разчитаме на повишаване на температурите и слънчево време.

    Наши читатели питат: защо не е почистен от сняг и лед центъра на Първомай и ще бъдат ли наказани наемателите на търговски обекти и заведения, до които се стига трудно?

    Разговаряхме по темата с отговарящата за това Йорданка Коконова. Тя каза, че в неделя 22 работници са чистили падналия в същия ден сняг. Една част от пъртините са направени на ръка, а друга – с машина. Там където е почистено с жива сила, сега се преминава лесно и е сухо, но там където е разчитано само на техника е останал слой, който е замръзнал и е неразбиваем. „Не можем да ползваме и копачи – каза Коконова – защото те освен леда, чупят и плочките“. Тя призна, че не са се справили на 100%, но все пак през центъра на града преминаването е възможно.

    По въпроса за почистването около търговските обекти и заведенията стана ясно, че има техническа служба в общината, която може да каже кой и в какви граници носи отговорност. Специалистът по контрол опазване на околната среда Кольо Запрянов каза, че за да бъде направено предписание или да се наложи глоба се изисква да има писмена жалба, подадена в общината. След което тази жалба трябва да стигне до кмета, той да я резолира до някоя от контролните служби и чак тогава да се отиде на място и да се предупреди собственика и наемателя. Както на всички им е ясно – през това време може да дойде и пролетта.

    Непочистено е не само покрай някои магазини и кафенета. Затруднено е преминаването покрай жилищни кооперации и блокове, а там отговорността е на живеещите в тях. Непочистен е и входа и пътеката към халето, в което се раздават помощи за социално слабите. Майки се оплакаха, че в стария подлез релсите за количките са затрупани и  преминаването им е максимално затруднено. Проблем има и с пешехония надлез. 

    Опасност дебне и от големите вледенени натрупвания по високите покриви и висулките по стрехите им.

    По Закона за отговорност на държавата и общините, всяка община може да бъде съдена за вреди винаги, когато заради бездействие / в случая със снегопочистването / са причинени вреди. За щастие за последните 4 дни в МБАЛ – Първомай и Спешна помощ няма нито един случай на пострадал пешеходец.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини