Приемната грижа в общината ще бъде обезпечена по нов проект

Община Първомай сключи споразумение за партньорство с Агенция за социално подпомагане по проект "Приеми ме 2015". Той на практика продължава действието на приключилия проект за приемна грижа „И аз имам семейство“. Партньори на АСП са още 81 общини. Реализацията на проект „Приеми ме 2015” ще продължи до 31.07.2018 г.

Целта на проекта е да усъвършенства и разшири обхвата на услугата „приемна грижа", както и да затвърди предоставянето на услугата на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда.

Основен акцент е предоставянето на услугата „приемна грижа” на деца до 3 ­годишна възраст, както и „специализирана приемна грижа” за деца с увреждания; деца, жертви на насилие или трафик, и за деца, непридружени бежанци.

Вече е назначен и екипът по приемна грижа. Той се състои от двама социални работника, които ще осъществяват дейностите по предоставяне на социалната услуга. Те ще набират, оценяват и обучават кандидатите за приемни родители.

Утвърдените в рамките на проект „И аз имам семейство" приемни родители преминаха към проект „Приеми ме 2015“ с оглед гарантиране интереса на настанените деца в приемните семейства, недопускане на възможност за прекратяване на настаняването, потвърдено от съда на тези деца и попадането им обратно в специализирана институция за деца.

От месец януари 2016 година започна приемът на заявления на кандидати за приемни семейства.

Назначените по проекта професионални приемни семейства ще получават трудово възнаграждение, определено в процент от минималната работна заплата за страната, съобразно броя на настанените при тях деца.

Приемен родител с едно дете ще получава 150% от минималната работна заплата, за две деца – 160% и за три деца съответно 170%. Освен тези средства приемният родител ще получава месечна издръжка за всяко дете, като за дете от 0 до 3 г. е 260 лв.; от 3 до 14 г. е 227,50 лв; за дете от 14 до 18 г., а ако учи до 20 г. – 260 лв., за дете с увреждане се определя добавка в размер на 78 лв.

Заявленията, заедно с придружаващите ги документи се подават в сградата на Общинска администрация - гр. Първомай, ул „Братя Миладинови - юг„ № 50, етаж 2, стая 213.

Допълнителна информация по проект „Приеми ме 2015” може да получите на горепосочения адрес. Телефон за контакти: 0336/6-44-68 или на сайта на община Първомай.

parvomai.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини