Наградата за изваден богоявленски кръст ще се получава срещу кръщелно свидетелство

Тази година скачащите в осветените на Йордановден води, ще получат награда за смелостта си само срещу свидетелство за свето кръщение.

След злополучните събития, които опорочиха Богоявление в Първомай през минала година, Църковното настоятелство е взело мерки за нормалното протичане на празника, научихме от отец Станимир Станчев. Той подчерта, че празникът е християнски. Започва още от 5 януари с Велик водосвет, когато в църквата се освещава вода и продължава на открито, където ритуалът се извършва за всички Йордански струи. Скачащите във водата го правят преди всичко за здраве и благополучение.

Не е редно иноверци да скачат за кръста. Традицията изисква младежите да са християни и да не са женени. Затова тази година желаещите да се включат ще трябва предварително да се запишат. За всеки смелчага ще има специално изработена за празника фланелка, с която ще скочи във водата, а след това ще му остане за спомен.

Въпреки, че се е обсъждала възможността кръстът да бъде хвърлян във водите на река Марица, и тази година ритуалът ще се проведе на басейна пред пощата. Целта е повече хора да присъстват и да могат да бъдат поръсени със светена вода.

Очаква се ритуалът да започне около 11 часа.

След изваждане на кръста, наградата ще бъде дадена само ако първенецът успее да покаже кръщелно свидетелство. Ако няма църковен документ, с парите от наградата ще бъде направена почерпка за всички, скочили във водата. Така настоятелите се надяват да предотвратят миналогодишния скандал, когато един от смелчаците се разголи неприлично, а след това се оказа, че е женен и мюсюлманин. 

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини