Районният мюфтия Бейхан Мехмед:Да посветим годината на семействата и децата си

    -Г-н Мехмед,какво е Вашето послание за настъпилата Нова година към жителите на областта?

    -Винаги след всяка молитва  (намаз) освен че се моля за задоволството на Аллах и  за опрощение...аз  се моля и за Просперитета и икономическото развитие на моята страна България, за щастие, берекет и добър комшулук на всичките и граждани.

    Заедно с молитвите и благопожеланията ни разбира се,  нашата Воля е много важна. Тъй като в Корана се казва  “Аллах не променя хората, докато те не променят себе си”. ( Сура Рад / 11 знамение) Всички хора  в преходния земен  живот  търсим  единствено  “ Щастието”. Пожелавам го от все  сърце.  Тези  хора които не са доволни, би трябвало да променят  някои неща  в живота си.

    Апелът ми е, да отделяме  повече време за най сакралното  и формулата за земното щастие, а именно семейството и децата ни.

    Също така да уважаваме родителите си, тъй като тяхното задоволство е повод за задоволството на Аллах. 

    Нека през Новата година да отделяме   по вече време  за религия и морал. Мюсюлманите  да прочетат  превода и интерпретациите на Корана и достоверните  хадиси ( Предания на Пратеника Мухаммед Мир Нему). А приятелите и комшиите ни Християни  подробно да прочетат  Десетте Божи заповеди и свещенната Библия.

         За  да имаме стабилен  баланс  между  земния и  отвъдния  свят.

    -Предстои национална мюсюлманска конференция.Как върви подготовката в Кърджалийско?

    -  На 24.01.16  в  НДК ще се проведе  редовна мюсюлманска конференция. От  районно Мюфтийство Кърджали  ще  участват  близо 220 делегата ( Имами на джамии, Председатели, касиери или членове на джамийски настоятелства).  До няколко дни с Аллахово позвеление  ще бъдем готови за националната Конференция. Шюкюр на Аллах  ( Слава Богу)  тази година ще имаме  условието  да реализираме  редовна национална конференция за избиране на Главен Мюфтия и Председател на ВМС.  За съжаление  предходните  конференции бяха  извънредни.

    -Вашето име вече се спряга в медиите за поста главен мюфтия?

     - Моето име се спряга  единствено от страна на г-н  Недим Геджев, а не от медиите. Информацията не е обективна!

    -Говори се че всички мюфтии имат двойно гражданство и ,че къщите, колите и имуществата им са в Турция?

    -Всички  мюфтии сме само с българско гражданство, нямаме   двойно гражданство (  Турция  или друга страна).

    Нямам  къща, кола или  имущество  в Турция.

    Аз съм човек от скромно семейство. В кърджали съм на квартира. А в родното си село Обител  ( обл. Търговище)  имам Гарсониера, където по празниците и неработните дни  отсядам.  Благодарен съм  че имам и кола Опел Вектра 1999 модел икономичен с газова уредба.

    Усеща се че  националната конференция  наближава, след което престоят  регионални такива за избиране на районни мюфтии.

    Критики  би трябвало да има! Но това не са критики а  клевети за опетняване на достойнството на човека.

    С  достойно минало би трябвало да се стигне  до целта, а не с клевети и  маневри.

    - Какво е вашето становище за филма на Ал Джезира?

    - Екип на Ал Джезира ТВ   по време на петъчна  молитва  направи заснимане  на   Джума Намаз в гр. Кърджали.

    След намаза взеха  интервю от мен.  Повдигнатия  въпрос  беше за правата на мюсюлманите и религиозното им образование  по времето на комунизма и в наши дни.

    По времето на тоталитарния  режим в първите години  бяха  ограничени  религиозните права, а  в последствие  и  напълно забранени. Философията на комунизма  беше  атеизм, поради което  не само мюсюлмани но и християните  бяха  угнетени.  А  в  нашето съвремие  под егидата на Главно Мюфтийство  се организира религиозния   живот  на мюсюлманите в България.

    Главно Мюфийство  заедно  с Българската Православна  църква настоява  за  обучаването на предмета религия  в Българските  училища.

    Като  основен проблем  в моя  коментар посочвам  вакъфските имоти, за което  моля  управляващите  за подкрепа.  За съжаление  някои хора търсещи  дивиденти  направиха  спекулации  с моя  коментар.

     -Смятате ли,че геополитическата конюнктура би се отразила върху комшулука между мюсюлмани и християни в страната и респективно в Кърджали?

    - Живеем в един динамичен свят, конюнктурата на която всеки ден се мени... а за хармонията и просперитета на обществото са  важни  две неща :

    * Справедливостта на Управляващите

    и 

    * Искреността на Духовниците.   ( Хадис – Предание на Пратеника Мухаммед)

    От години насам в Кърджали  хората се уважат  толерират и помагат едни други, без разлика на техните  религиозни убеждения и  етнически принадлежностти.

    По време на Рамазан и Курбан байрам  отец Петър посредством мен поздравява  Мюсюлманите  в града.

    И аз като районен Мюфтия  по време на Християнските празници поздравявам християните  в града в лицето на  Отец Петър.

    Преди няколко дена  аз бях един от първите които  пожела  Весели празници на Отец Петър.

    Уверявам ви, че ще продължим   в същия дух,  тъй като  религията ми поощрява  добрия  комшулък  и  толерантност, за което вярвам,  и че Християнството поощрява.

    Нека да живеем в разбирателство  и  уважение  с нашите  различия.

    Въпросите зададе :Георги Кулов 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини